Természetkalendárium
Az erdő hangja ősszel

 

Októberben igazán tarka az erdő. A fák lombkoronája ezer színben pompázik. A sárga, a barna, a vörös, a lila mindenféle árnyalatában ragyogó levelek aztán lassan leperegnek az ágakról. A hulló levelek zizegése és a lombok közt járó szél neszezése különös hangulatot varázsol az őszi erdőbe.

Bővebben...
 
A nagy vándorok

 

Figyelitek a költöző madarakat? A nyár vége felé már megkezdődött a vonulásuk. A gólyák augusztus 20-a környékén, a fecskék néha csak szeptemberben indulnak el téli szálláshelyükre. A sereghajtók, például a szárcsák októberben veszik az irányt Afrika felé.

Bővebben...
 
Vizes helyeken

 

A lassú folyású vizek, tavak és mocsarak környékét nyáron nemcsak a nyaralókat és táborozókat bosszantó szúnyogok lepik el. A sűrű nádas, a bokrok, a parti kövek zugai sokféle állatnak nyújtanak védelmet vagy kínálnak vadászterületet. Egyesek csak idelátogatnak a szomszédból, másoknak ez az otthonuk.

Bővebben...
 
Városfoglaló vadak

 

Az utcák üresek, csönd van, és tiszta a levegő. Az emberek hónapok óta a lakásukba bezárkózva élnek, várják, mikor lesz vége a világjárványnak. Azonnal kiszimatolták ezt a vadak: most rajtuk a sor! Eddig az emberek jártak hozzájuk az erdőbe-mezőre, most ők néznek körül egy kicsit a városban. Milyen is ott az élet? Szebb, könnyebb, jobb mint náluk a vadonban?

Bővebben...
 
Az örök megújulás jelképei, a magok

 

Áprilisban egyre melegebben süt a nap, s felmelegíti a kerti talajt is. Itt az ideje a veteményezésnek! De megfelelő-e a mag, amit elvetünk, kicsírázik-e, lesz-e belőle növény? Nem minden mag egyforma. Némelyik néhány évig, más évszázadokig és egészen szélsőséges körülmények között is életképes marad.

Bővebben...
 
A korán ébredők

 

A tél vége felé, amint a hőmérő higanyszála 10 Celsius- fok fölé emelkedik, a fák, bokrok rügyei, a sok apró növény az avar alatt már ugrásra készen várja a tavaszt.

Bővebben...
 
Kell-e még a téli bunda?

 

Ezen a télen igazán nagy, amolyan farkasordító hideg eddig még nem volt mifelénk. Sőt! Némelyik nap melegrekord dőlt meg, ami azt jelenti, hogy olyan meleg azon a napon még soha nem volt (tudni illik azóta, amióta rendszeres a hőmérséklet napi mérése nálunk).

Bővebben...
 
A nagy túlélők

 

Télen eltűnnek a rovarok a szemünk elől. Elbújnak, hiszen a nagy hidegben megfagynának ezek az apró lények − gondolnánk. Pedig dehogy! Köztük vannak a legnagyobb túlélők, a hideg elleni küzdelem igazi bajnokai. Ennek azonban mi, emberek nem mindig örülünk.

Bővebben...
 
A fenyvesek pusztulása

 

Karácsonyfának fenyőt szoktunk választani, mert a meleg szobában sem hullajtja le a leveleit, szép zöld marad az ünnep végéig. De tudtátok, hogy gyönyörű fenyőerdők csak az északi féltekén, a hidegebb és csapadékosabb tájakon vannak? Az utóbbi időben, a Föld felmelegedésével pedig sokfelé itt is veszélybe kerültek. Pusztulnak a fák, sok tájból hamarosan teljesen eltűnnek a fenyvesek.

Bővebben...
 
Készülődés a télre

 

Novemberben hidegre fordul az idő, lassan itt a tél. A természet már jó előre jelezte ezt a növényeknek és az állatoknak, hogy felkészülhessenek. Takarózzanak be, vegyenek vastag bundát, bújjanak el, és főleg gyűjtsenek elég ennivalót, energiát a szűkös napokra. Vagy állítsák át magukat takarékos üzemmódra.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 10