Egy tavaszi délelőttön, 2016. április 7-én a gyerekek a dunaszerdahelyi Kodály Zoltán Alapiskola 3/A osztályában  izgatottabbak voltak a szokottnál. Tóth László, a szlovákiai magyar irodalom jeles képviselője látogatott el hozzájuk.

A találkozót színesítette, hogy az író úgy jött, mintha a családjához menne, hiszen itt, ebben az osztályban tanul az ő Anna lánya is. Az író-olvasó találkozót komoly felkészülés előzte meg. A diákok Rácz Andrea tanító néni segítségével előbb megismerkedtek Laci bácsinak Az ellopott nagymama című mesekönyvével. A képzőművészeti szakkör tagjai pedig Fodor Mária rajztanár vezetésével illusztrációkat készítettek a könyv egy-egy meséjéhez, arról a szereplőről, részletről, amelyik leginkább megragadta őket.

 

  

 

Bevezetésképpen az osztály rövid műsorral lepte meg vendégét. Ő pedig először arról beszélt, hogy mennyire különleges alkalom ez számára, hiszen olyan közösségbe érkezett, ahol minden arcot ismer. Aztán költői életútjáról szólt, amit érdekes történetekkel, anekdotákkal színesített. Végül a hallgatóságnak is alkalma volt kérdezni. S hogy mennyire megragadta a gyerekeket Laci bácsi elbeszélése, azt bizonyította a kérdéseik sokszínűsége. Nagyon örülünk, hogy megismerhettük Tóth Lászlót nemcsak apukaként, hanem meseíróként, költőként is.

 

Zöld Ágnes, pedagógus