Márciusban már megérkezik, de még törékeny a tavasz. Még bármelyik nap jöhet erős lehűlés, havazhat, erős szél rázhatja meg az éppen sarjadó erdő gyenge hajtásait. De Tavasz Tündér mindenre gondol, és az elsőkként útjára bocsátott hírvivőit a váratlan fordulatokra is felkészíti.  Némelyiküket, amelyek igazán kedvezőtlen körülmények közé készülnek, még bundával is betakarja.

Éjszakánként még fagypont alá süllyed a hőmérséklet, fagyos szél tépi a hegyoldalt, de a leánykökörcsin már kidugja a fejét, és sok száz társával ellepik a hegyi legelőket. Napközben viszont az erősen tűző napsütés ellen kell védekeznie, hogy ki ne száradjon. De fagytól, széltől és a tűző napsütéstől egyaránt védi őt a szőrös bundája.  A szőrszálak közt megreked a levegő, s nem engedi törékeny testéhez sem a hideget, sem az égető napsugarakat.

A téltemető is nagyon siet. Gyakran még a hó alól bújik elő, még sincs bundája. Társaival már február végén beborítják az erdő alját. Ilyenkor annyi energia képződik körülöttük, hogy az megvédő őket a káros hatásoktól.

 

  

 

A tavaszi tőzikének és a hóvirágnak sincs szüksége védőöltözetre. Az erdők, ártéri ligetek alján olyan árnyékos helyre találnak, ahol nem kell különösebben védekezniük. Az erdő fái ernyőként borulnak föléjük, s nem kell tartaniuk a veszélyes fagyoktól.

Semmit sem kockáztat a márciusi ibolya. Az erdőszéli meleg avarban csöndesen meglapul, megvárja míg a tél minden erejét kitombolja, és eltakarodik a tájról. Akkor dugja ki lila fejecskéjét, amikor már igazi tavasz van.

 

  

 

A kora tavaszi virágokkal együtt ébred a rovarvilág. A legelőkön, napsütötte domboldalakon már márciusban sütkéreznek a mezei tücskök. Kiülnek a földbe ásott otthonuk bejárata elé, s élvezik az első langyos napsugarakat. A nőstények amikor lerakják a petéiket,  vagy 300-at, utána hamarosan elpusztulnak. Nincs szükségük arra, hogy télire élelmet gyűjtsenek. Egész nyáron lustálkodhatnak, ahogy a mesében írja Ezópus, gond nélkül hallgathatják a hímek muzsikáját.

 

  

 

Néha már február végén előbújik téli rejtekhelyéről az erdei béka. Neki sincs hőszigetelő berendezése, se bundája, még bőr alatti zsírpárna sem védi őt a hidegtől. Ezért óvatos. A nagy fagyok elől ősz végén elbújik valamilyen kő, fatuskó mögé. Különben pedig testének hőmérsékletével alkalmazkodik a környezetéhez, azt szabályozza, változtatja aszerint, hogy hidegebb vagy melegebb van-e.

 

Kérdezz!

Mikor kezdődik a tavasz?

A naptár szerint március 1-jén. Az időjárás szerint viszont akkor, amikor megenyhül az idő, és a virágzó növények virágozni kezdenek. Ez a meteorológiai tavasz kezdete. A harmadik számítási lehetőség pedig a csillagok állása szerinti időpont, ami a napéjegyenlőség napja, vagyis március 21-e körül van.

 

Tudtad?

A békáknak két külön életük van. Ezért nevezzük őket kétéltűeknek. Az egyik életükben a vízben élnek és kopoltyúval lélegeznek, mint a halak. Ezeket ebihalaknak nevezzük. Majd kifejlődik a tüdejük, és kész békaként főleg a szárazföldön élnek. A víz alá már csak rövid időre merülnek.