Február az utolsó téli hónap. Némelyik évben ilyenkor még kemény hideg van. De a hó- és jégtakaró alatt is februárban már készülődik a tavasz. A madarak és az állatok sem maradnak el a készülődésben. Egynémelyik annyira iparkodik, hogy már tél közepén, januárban hozzálát a párkereséshez és udvarláshoz. Az emberek a természetben élő állatok és madarak viselkedéséből következtetni szoktak arra, hogy mikor érkezik meg a kikelet.

Február 2-án van gyertyaszentelő napja. Ezen a napon a medvék viselkedését kell figyelni. Ha szép idő van, süt a nap, a mackó megpillantja az árnyékát, megijed és visszamegy a barlangjába aludni, mert még sokáig fog tartani a tél. Ha viszont borús az idő, kint marad, mert közel a jó idő.

 

  

 

A régi megfigyelések szerint február közepén, Bálint napján, tehát február 14-én érkeznek vissza telelőhelyeikről a vadgalambok. A verebek viszont már házasodnak ezen a napon. Ezért is szoktak a régi hagyomány szerint gyümölcsöt, magokat szórni Bálint-napon a madaraknak. Az új divat szerint viszont a szerelmet és szerelmes párjukat köszöntik ilyenkor az emberek.

A párkeresésben a macskabagoly a legfürgébb. Már december végén, január elején hozzálát az udvarláshoz. Ilyenkor hallani az erdőkben és a városi parkokban a szerelmes rikoltozásukat, a hímek huhogó, kacagó, néha egészen kísérteties hangját.

 

  

 

Február közepén a nyári ludak is rákapcsolnak. A párok körözése és hangos gágogása a nádas felett ugyancsak azt jelzi, hogy náluk is elkezdődött a családtervezés és családalapítás ideje. A kormoránpárok februárban hozzálátnak a télen át elroncsolódott fészkük rendbe hozásához. Miközben a párok a gallyakat igazgatják, röfögő hangon beszélgetnek, udvarolnak egymásnak. Amikor aztán a pacsirta is énekbe kezd, biztosak lehetünk benne, hogy nincs messze a kikelet.

A tavasz legismertebb hírhozója a hóvirág. Még alig ébredezik téli álmából az erdő, már kidugja fejét az avar alól. Még el sem olvadt a hó, még fagyos a talaj, vékony kis szárán már csilingel apró, fehér fejecskéje. De vigyázat! Tilos letépni! Védett növény! Az ember gondatlansága és a mezőgazdaság vegyszerezése miatt az utóbbi időben jelentősen megcsappant telepeinek a száma. Amikor megpillantod az erdő alján virítani, erre is gondolj!

 

 

A tél végén a kertekből, parkokból, ligetekből elköltöznek a varjak. Visszatérnek a mezőre. Hazamennek a kelet-európai nagy síkságokra, fészkelőhelyeikre azok a varjak is, amelyek csak téli vendégek voltak nálunk. Nem feketéllik már nagy csapataiktól a határ. A mező, a rét, a szántó lassan tavaszi zöld ruhába öltözik.

 

Kérdezz!

Miért védett a hóvirág?

Az ember kapzsisága miatt. Sokan ugyanis nemcsak egy csokornyit vittek haza erdei kirándulásukról, hanem zsákszámra szedték és eladták a piacon. Sőt a hagymáját is gyűjtötték. Kiásták a földből, és azt is pénzzé tették. Miattuk kellett a szigorú szabályozás és a védelem.

 

Tudtad?

Míg a többi hónap 30 vagy 31 napból áll, februárban csak 28 nap van. Ezt a 28-cat minden negyedik évben megtoldjuk egy nappal. Az ilyen évet szökőévnek mondjuk. Az idei is szökőév, február ban 29 nap lesz benne. Örülhetnek azok, akik február 29-én születtek, mert az idén újra lesz születésnapjuk.