Áprilisban lassan mind megérkeznek a költöző madarak a telelőhelyeikrők. Szinte meg se pihennek, s máris hozzálátnak az otthonteremtéshez. Új fészkelőhelyet keresnek vagy rendbe teszik a tavaly elhagyott régit. Pedig hosszú út áll mögöttük, némelyikük óriási távolságot járt meg a téli szállása és otthona, a nyári költőhely között.

A füstifecske a legkorábban érkezők egyike. Néha már március végén látjuk őt, amint sárból tapasztott fészke körül serénykedik az eresz alatt, az istállóban. A hideg hónapokat Afrikában töltötte, némelyikük Afrikának is a legdélibb, tőlünk legtávolabb eső részében. Nálunk meggyűrűzött füstifecskét találtak már a dél-afrikai Fokvárosban is, ami légvonalban 10 000 kilométerre van innen. Ez óriási teljesítmény az apró madártól, rengeteg energiára van szüksége hozzá. Ha útközben nem jut elég táplálékhoz, nem is képes a nagy távolságot legyőzni. Európából minden ősszel vagy 200 millió fecske veszi az irányt délnek, de ennek 70 százaléka nem érkezik vissza a költőhelyére, elpusztul útközben.

 

 

  

 

A fitiszfüzike egészen apró madár, még 10 grammnál is könnyebb, mégis hihetetlen rekordokra képes. Ő is a forró Afrikába jár telelni. A nagy utat európai otthona és a trópusok között évente kétszer megteszi.  A Földközi-tenger és a Szahara sivatag felett mindössze 70 óra alatt repül át, méghozzá anélkül, hogy közben egyszer is leszállna megpihenni vagy táplálékot venni magához.

A sarki csér a repülés világbajnoka. Fészkelőhelye az északi sarkkörön túl van, ahol még nyáron sincs igazán jó idő. Ősszel a Föld túlsó végére, a déli-sarki tengerekhez vándorol. A partok mentén vonulva 20 000 kilométert repül. Rajta kívül egyetlen madár sem képes ekkora teljesítményre. Amikor pedig az Antarktiszon is véget ér a nyár, újra felkerekedik, és visszafelé is megteszi ezt az utat.

 

     

 

A levegő óriásai, a sasok ugyancsak fáradhatatlan repülők. Egy békászósas vándorlásának útvonalát a tátrai természetvédők tavaly adóvevő készülék segítségével figyelték meg. Arnold sas ‒ még nevet is kapott, lám, a pártfogóitól!  ‒ Liptóban fészkelt, onnan indult útnak ősszel. A napelemmel működő készüléket a szakemberek a hátára erősítették. Ennek közvetítéseiből aztán az egész ország a világhálón át követhette a sas útjátArnold egy nap alatt néha 350 kilométert is repült. A telet a Liptótól  7500 kilométerre levő afrikai Zambiában töltötte. Árilisban pedig már újra a Kárpát-medece fölött vitorlázott hatalmasra kifeszített szárnyaival.

 

Kérdezz!

Milyen magasan repülnek a költöző madarak?

A legtöbb 300-700 méter magasan. 700 méter magasból már 90 kilométerre is ellátnak minden irányba, például Pozsonytól egészen Komáromig. A Szahara fölött 3000 méter magasra emelkednek, mert ebben a magasságban már nem annyira forró a levegő, mindössze 10 °C, ami számukra a legkedvezőbb hőmérséklet a repüléshez. A világ legmagasabb hegysége, a Himalája fölött a gólyák, darvak, vadlibák 8700 méter magasan repülnek át.

 

Tudtad?

A füstifecske tavasztól nyár végéig két fészekalja fiókát nevel fel.  Eközben 100‒ 300 ezer rovart fogdos össze, hogy csemetéit és magát táplálja. Nagyon sok energiára van szüksége. Saját testsúlya felének megfelelő mennyiségű ennivalót kell naponta elfogyasztania, hogy életét és utódait fenntartsa.