Sándor, József, Benedek zsákban hozza a meleget – tartja a régi szólás.  Valóban, március közepén, e névnapok tájékán  (március  18-án, 19-én, 21-én) általában megérkezik a jó idő. Még ha olykor szeszélyes is az időjárás, reggelenként fagyos a talaj, hirtelen hózápor sötétíti el az eget, a tavasz jöttének apró jeleit már a hónap elején megfigyelhetjük. Ébredezik az erdő is.

Márciusban az erdő képe hihetetlenül gyorsan változik. A langyosodó levegő és a napsugarak hatására szinte óráról órára duzzadnak a rügyek, a fákban megindul a nedvkeringés. Lassan zöldellni kezd az erdő. A hónap elején az avarban bontogatni kezdik szirmaikat a kora tavaszi virágok. Szinte elborítják a talajt az odvas keltike fehér és lilás virágai, illatozik az apró hunyor, a bokor alatt felüti fejecskéjét a márciusi ibolya. A kora tavaszi virágok sietnek a virágzással, mert amikor lombba borulnak felettük a fák, lent a talajon hozzájuk már nem jut elég fény.

 

  

 

 

Ébredezik a rovarvilág is. Még alig olvad a hó, az erdei tisztásokon a déli napsütésben már citromlepék és nappali pávaszemek sütkéreznek. Az avarban a száraz leveleken zöld döglegyek nyüzsögnek. A levegőben zengőlégy rezegteti szárnyait. Feléled a hangyaboly is, az apró rovarok márciusban már ezrével futkároznak a fűszálak közt. 

A bükkösökben kora tavasszal már dobol a fekete harkály.  A harkály az öreg erdőket kedveli. Fontos munkát végez. Otthont épít saját maga és más madarak számára is. Erős csőrével üreget váj a fa törzsében, s abban fészkel. Odúját később más erdőlakók veszik bérbeCinkék, csuszkák, seregélyek, szalakóták költöznek bele, s a tágas fészekben nevelik fel fiókáikat. Az otthon elkészítse komoly feladat a harkály számára. A kemény bükk törzsébe akár egy hónapig is vájja az üreget. A hím és a tojó együtt dolgozik. Egy odút több évig használnak, aztán kiadják albérletbe, s ők újat építenek maguknak.

 

     

 

 

A fiatal erdőkben a harkály nem tud odút készíteni, és így más odúlakó madarak sem tudnak megtelepedni. Ilyen erdőkben az erdészek és önkéntesek segítségére van szükség, hogy mesterséges fészekodúk kihelyezésével segítsék a madarak fészkelését. Még fontosabb, hogy a természetes öreg erdők megmaradjanak. Ha a fákat kivágják, sok ezer madár elveszíti otthonát, elpusztulnak a fészkek, a tojások és fiókák is.

 

Kérdezz!

Hol vannak a lepkék télen?

A legtöbb nappali lepke kifejlett állapotban vészeli át a zord időt. Például a citromlepke, a nappali pávaszem, a kis rókalepke meghúzódik a hó alatt a fűben vagy egy kéregdarabka mögé bújik, s ott ücsörög, míg csak ki nem tavaszodik. Mások bebábozódnak és egy ágon töltik a telet, vagy csak a petéjük telel át. Vannak olyan lepkék is, amelyek a költöző madarakhoz hasonlóan ősszel melegebb vidékre vonulnak.

 

Tudtad?

A korán ébredő lepkék számára a tavaszi virágok jelentik az első táplálékforrást. A virágokat az illatuk segítségével találják meg és a nektárjukat szívogatják. Gyakran pihennek a növényeken úgy, hogy szárnyaikat a nap felé fordítják. Gűjtik az első tavaszi napsugarakat.