Lassan megérkezik a tél. Kemény fagyokat, nagy havazásokat hoz, vagy enyhe lesz az idén? Akárhogyan is, a madarak a kertben, az állatok az erdőben a szűkös téli napokban a segítségünkre szorulnak. Némelyikük gondozása nagy szakértelmet, komoly munkát igényel. De az apróbb madarakért a kertben egy kis jóakarattal mi magunk is sokat tehetünk.

Ha nagy esik, a földeket vastag takaró borítja. A mezei pockok és az erdei egerek aalatt fúrnak járatokat, s ott szaladgálnak táplálék után. De bezzeg megnehezül ezzel az ölyvek és a baglyok dolga! A alatt nem férnek hozzá a zsákmányhoz. A vadászok, erdészek ilyenkor úgy segítenek a madaraknak, hogy egy-egy magányos fa közelében szalmát, töreket szórnak a hóra. A csalétek odagyűjti az éhes pockokat. A szalma között motozó kis rágcsálók pedig már könnyen prédáivá válnak az ágakon leskelődő baglyoknak.

A túzokok számára a védett területek dolgozói télen gépekkel túrják le a havat a nagy repce- vagy kukoricatáblákról, hogy a madarak táplálékhoz jussanak. A rétisasoknak a nemzeti parkokban halat, elhullott állatokat szórnak ki a hóra.

 

     

 

A cinegék, fekete rigók, vörösbegyek, zöldikék, tengelicek, verebek télen a kertek vendégei. A széncinkék néha már novemberben beköltöznek az erdőből, és a párkányon kopogtatnak, be-benéznek az ablakon. Ilyenkor azonban még nem szabad elkezdeni az etetésüket, hanem csak amikor már valóban beköszönt a tél, decemberben.

 

Téli etetőt sokféleképpen készíthettek kedvenceitek számára.

- Csinos kis madárház lehet például egy egyszerű lopótök, ha kifúrjátok az oldalát és felfüggesztitek egy gyümölcsfára. Lopótök virágboltban, piacon is kapható.

- Fára függesztett legegyszerűbb megoldás, bár nem annyira szép, a hasonlóan kilyukasztott műanyag flakon.

- Az ablakpárkányra helyezett etető nagy előnye, hogy egyenest a meleg szobából figyelhetitek meg a vendégjárást körülötte.

- A lábon álló dúcetetőt is hamar megtalálják a madarak. De még könnyebb lesz a dolguk, ha az etető aljára szalonnabőrt vagy dióbelet függesztetek. Az azon hintázó madár könnyen észreveszi a dúc bejáratát. És ha egyszer egyikük betalált az etetőbe, a többi is hamarosan követi.

 

 

Mivel etessük a madarakat télen?

A legjobb a napraforgómag, a köles, dióbél. A madárkalács a cinegék kedvence. Ezt szakboltból szerezhetitek be a legegyszerűbben. Fekete rigónak, vörös begynek a bokrok alatt megtisztított helyre vagy etetősátor alá almát, főtt tojást, reszelt sajtot, húsdarabkákat is szórhattok. Kenyeret ne tegyetek az etetőbe, mert nedves időben könnyen megsavanyodik, bélgyulladást és a madár pusztulását okozhatja.

 

Fontos szabály!

Ha elkezdtétek, egész télen át rendszeresen etessétek a madarakat! Enyhébb napokon kevesebbek, nagy havazások idején többet szórjatok az etetőbe. De míg tart a tél, ne hagyjátok abba az etetést, mert az odaszokott madarak, főleg a cinegék könnyen el is pusztulhatnak, ha nem találnak elég eledelt a környéken. A cinegék számára egy napi koplalás már végzetes lehet!

 

Kérdezz!

Miért van több széncinke télen, mint nyáron?

Nincs több, csak télen sokkal inkább a szemünk előtt vannak. A széncinkék ugyanis nem raktároznak élelmet télire, mint más cinegék, hanem a hideg közeledtével a ligetekből, erdőszélekről beköltöznek a kertekbe, lakott helyekre, az ember közelébe. Magukra hagyatva sokkal nehezebben vészelnék át az ínséges időszakot.

 

Tudtad?

A baglyok a tápláléknak azt a részét, amit nem tudnak megemészteni, kiöklendezik. Ezt mondjuk köpetnek. A fülesbagoly köpete a tele van mezei pockok, egerek koponyáival, ami jól mutatja, hogy mi a madár kedvenc eledele. A telet a fülesbaglyok az ember közelébe húzódva, nagy fák ágai közt pihengetve töltik. Tél végén aztán az ilyen fa alja vastagon terítve van bagolyköpettel.