A delfin a legintelligensebb állatok egyike. Játszik és beszélget a hajósokkal, utazókkal a tengeren, a delfináriumok látogatóit pedig fantasztikus művészetével szórakoztatja. Számunkra a legkedvesebb állatok közé tartozik.

A delfinek egymással is kiválóan kommunikálnak. A palackorrú delfinek például találkozáskor jellegzetes füttyjeleket adnak ki, ami csak rájuk jellemző. Ezzel információkat szolgáltatnak magukról a társaiknak. A füttyök sorozatát némelyik tudós nyelvnek tartja. Eddig már 30 füttyjelet meg tudnak különböztetni egymástól.

A vízben ultrahangok kibocsátásával tájékozódnak. Ezek nagyon erős hanghullámok, annyira, hogy a delfin zsákmánya néha meg is bénul tőlük.  A hangok visszaverődnek a szilárd testről, és a delfin megállapítja belőlük, hogy milyen messze van a zsákmány, mekkora, milyen az alakja. Nagy távolságokból egymással is ultrahangokkal kommunikálnak. Így hangolják össze a viselkedésüket.

 

  

 

A másik elképesztő képességük a vízen járás. Ezt a farkúszójuk segítségével művelik. Gyorsan csapkodva vele képesek kiemelkedni és egyenesen megállni a víz felszínén. Farkúszója ereje repíti a nagy testű, nehéz állatot akkor is, amikor messzire, több méter magasra kiugrik a vízből.

A közönséges delfinek nagyon tanulékonyak. A delfináriumokban fantasztikus produkciókkal ejtik ámulatba a nézőket, miközben maguk is jól szórakoznak, és láthatóan boldogok, amikor megtapsolják őket.

 

 

Feladat

Figyeld meg az állatok beszédét a környezetedben! Melyik mikor és milyen hangokat ad ki?

 

Kérdezz!

Miért jön fel a delfin a víz felszínére?

Azért, hogy levegőt vegyen. A delfin ugyanis emlős állat. Bár vízben él, mint a halak, ám rendszeresen fel kell jönnie a felszínre, hogy levegőhöz jusson. Légzőnyílása a feje közepén van.