Katicabogár

 

Ezt a kedves kis bogarat mindenki ismeri. Erdőn-mezőn, parkokban és kertekben, de még a balkon virágcserepeiben is gyakran megfordul, hogy összeszedegesse a levél- és a pajzstetveket, s jól belakmározzon belőlük.

Rendkívül hasznos bogár, mert élete során rengetek tetvet elfogyaszt. Ezzel segít a növények gondozásában: a kertészeknek, gazdáknak kevesebbet kell vegyszerrel permetezniük, hogy a növényeken élősködő kártevőktől megvédjék a kertjüket. Ahol nagyon elszaporodnak a levéltetvek, a katicabogarak is hamarosan nagy számban megjelennek, hiszen bőven van ennivaló.

 

Katicabogár   Katicabogár   Katicabogár

 

Ha a katica ellenséget, például egy hangyát lát, holtnak teteti magát, lepottyan a levélről és nem mozdul. Máskor meg rossz szagú, sárgás folyadékot bocsát ki a lábából. S amíg a hangya ezt a szert letisztogatja magáról, a katica elmenekül. Sajnos több madarat ez a bűzlő szer sem zavar, és előszeretettel ebédel katicabogarat.

 

Katicabogár   Katicabogár

 

Sok mondóka, gyerekdal szól a hétpettyes katicárról, meséknek is gyakori szereplője ez az apró kis bogár. De nem mindegyik katicának pont hét petty díszíti a szárnyát. Van kétpettyes, öt-, nyolc-, tíz-, sőt tizenhárom pettyes, csíkos meg egyszínű, piros, sárga és fekete katica is.

 

 

Feladat

 

Meleg nyári napokon figyeld meg, hogy például egy hársfa levelén milyen élénken, gyorsan szaladnak a katicák. De mi történik, amikor hűvösre fordul az idő? A megfigyeléseidről készíts feljegyzéseket!