Indiai kobra

 

Ezeket az állatokat két okból is jobb messze elkerülni. Egyrészt azért, mert nem túl bizalomgerjesztő a külsejük, másrészt pedig azért, mert méreganyagot bocsáthatnak ki. Akad köztük olyan, amelyiknek egyetlen adag mérge akár egy egész marhacsordával is képes végezni.

Akár a legtöbb állat, az indiai kobra is csak a legvégső esetben támad emberre, kizárólag akkor, ha nem lát más esélyt a menekülésre. A baj csak az, hogy az indiai kobra kedveli az olyan élőhelyeket, ahol mezőgazdasági termelés is folyik. Így sajnos sokszor előfordul, hogy a rizsföldeken dolgozó embereket Indiában munka közben éri kobratámadás. Szerencse lehet a szerencsétlenségben, ha az áldozat időben orvosi segítséghez jut, jó eséllyel felépülhet a kígyómarás okozta mérgezésből.

 

Fekete özvegy   Indiai kobra   Fekete özvegy

 

A fekete özvegynek már a neve is baljósan hangzik. Az egész világon elterjedt, a mi tájainkon is felbukkanhat. Mindössze három centiméter hosszú, de a mérge erősebb, mint a kobráé. Ám ő sem agresszív, ok nélkül soha nem támad emberre. Ha belenyúlnak a hálójába, rögvest elszalad, eszébe sem jut, hogy megvédje a területét. Baleset leggyakrabban olyankor következhet be, ha a pók úgy érzi, sehová sem tud menekülni. Ha például épp abba a cipőbe mászott bele, amelyiket fel szerettünk volna venni.

 

Arany nyílméregbéka   Arany nyílméregbéka

 

Dél-Amerika őserdeinek több mérges lakója közt az arany nyílméregbéka az egyik legveszélyesebb. Feltűnő, világossárga színe nem véletlen. Az állat ezzel is figyelmezteti a ragadozókat, hogy ha valamelyikük netán őt akarná befalni, bizony nagyon rosszul járhat. Mérgének egyetlen apró adagja elegendő lenne tízezer (!) egér vagy húsz felnőtt ember halálához.

 

Kockamedúza   Kockamedúza

 

A kockamedúza mérge a legerősebb az egész állatvilágban. Teste kb. focilabdányi méretű, de akár több méter hosszú és gyakorlatilag láthatatlan méregszálakat húz maga után a tengerben. Ezekben vannak a darázsfullánkhoz hasonlító tüskék, amelyekkel felsebzi az áldozat bőrét és bejuttatja a méreganyagot a szervezetébe. Ausztrália északi partjainál, Dél-kelet Ázsia vizeiben lubickolók találkozhatnak vele. Csípése ellen az egyetlen hatásos kezelés az, ha a lehető leggyorsabban ecettel kimossuk a sebet. Ugyanis az ecetsav az egyedüli olyan anyag, amely képes ártalmatlanítani az azonnali sokkot okozó mérgét.