Csita

 

Olyan állatokról lesz most szó, akiknek a nevét az egész világ ismeri. Ugyan valószínűleg egyikük sem akart híres lenni (mint sok ember). A hírnév és a szabadság közül ők talán inkább az utóbbit választották volna.

Csita, a Tarzan-filmek sztárja Afrikában született. Összesen tizenegy alkalommal szerepelt a dzsungel királyának vicces segítőtársaként a világhírűvé lett filmsorozatban. Nyugdíjas éveit aztán Kaliforniában, egy luxus állatotthonban töltötte, ahol állítólag szívesen nézte régi filmjeit, sőt festett és egyesek szerint imádta a zongorázást. Nyolcvanéves korában szenderült jobblétre. Hollywood leghíresebb állat filmsztárja, de a valaha legmagasabb kort megért csimpánz is valószínűleg ő volt.

 

Csita   Csita, Tarzan

 

Bukephalosz a történelem leghíresebb lova. Nagy Sándornak, a makedón királynak és nagyszerű hadvezérnek a harci ménje volt az ókorban. Tizenkét évesen került a királyi udvarba, és senki sem tudta betörni, senki nem volt képes megülni rajta. Nagy Sándor ekkor még csak gyerek volt, ám neki sikerült a lehetetlen, megszelídítette a nemes állatot. Hadvezérként is Bukephalosz hátán lovagolt a legtöbb csatában. Lova tiszteletére még várost is alapított Bukephalia néven a mai Pakisztán területén.

 

Bukephalosz, Nagy Sándor   Bukephalosz, Nagy Sándor

 

Lajka kutya az első élőlény, amely a Földről eljutott a világűrbe. Az orosz űrkutatók őt szemelték ki a kísérletükhöz. Azt tanulmányozták, hogy az élő szervezet képes-e elviselni az űrutazást és a súlytalanság állapotát. Nos, a kísérlet tudományos szempontból sikerrel végződött, hiszen Lajka túlélte a fellövést. A Földre mégsem tért vissza élve, mert az űrkabin nem volt felszerelve a manapság szokásos leszálló egységgel, így a bátor eb lett az űrhajózás első hőse.

 

Lajka   Lajka kutya emlékműve   Lajka

 

Keiko, a kardszárnyú delfin a Szabadítsátok ki Willyt! című filmben lett világhírű. Filmes pályafutása előtt különböző delfináriumokban szórakoztatta trükkjeivel a közönséget. A film bemutatása után azonban világméretű aláírásgyűjtés kezdődött azért, hogy újra szabadon élhessen. A Keiko Alapítvány munkatársai évekig dolgoztak azon, hogy Izland partjainál ismét szabadon engedhessék őt. Keiko azonban már nem tudott teljesen elszakadni az emberek társaságától. Egy halászhajót követve nemsokára egy norvég fjordban talált új otthonra, ahol aztán élete végéig rengeteg turista látogatta meg őt.

 

Keiko   Keiko