Afrikai elefánt

 

Igazi nehézsúlyúakról lesz most szó, a legnagyobb emlősökről. Méreteik ellenére ezek a hatalmas élőlények egyáltalán nem félelmetesek, sőt, nagyon is barátságosak és kedvesek. Nem véletlen, hogy sok mesében is találkozhatunk velük!

Az orrszarvú a legnagyobb szárazföldi emlősök egyike. 3,5-4 méter hosszúra nő, a súlya pedig több mint 3 tonna, azaz 3000 kilogramm. Afrikában őshonos. A sekély vizek közelében szeret tanyázni. Azt mondják, rendkívül barátságos, még az emberrel sem gonoszkodik.

 

Szélesszájú orrszarvú   Orrszarvú   Pablo, Naruna, orrszarvú

 

A víziló méreteiben hasonlít az orrszarvúhoz. Ő is Afrika és a sekély vizek lakója. Róla azonban már senki sem állítja, hogy társaságkedvelő volna. Leginkább csak a vízben szeret lubickolni. Főként éjszaka aktív. Ekkor veszi magához az orrszarvúéhoz hasonló mennyiségű táplálékot, azaz naponta kb. 50 kilogramm fűfélét, levelet és különböző gyümölcsöket!

 

Nílusi víziló   Víziló   Víziló

 

Az elefántnál nem él nagyobb és erősebb állat a szárazföldön. Az afrikai elefántnak mindene nagy. Ormánya hegyétől a farkáig 8 méter hosszú. Akár 3,5 méter magasra is megnő. Súlya elérheti a 6 tonnát. Nem csoda! Egy nap vagy 200 kilogramm ételt is megeszik. De kizárólag növényi eredetű táplálékot fogyaszt. Ekkorra étvágy mellett sok folyadékra is szükség van. Naponta 300 (!) liter vizet iszik.

 

Afrikai elefánt   Afrikai elefánt   Afrikai elefánt

 

 

A kék bálna a legnagyobb emlősállat, amely valaha élt a Földön. A világ óceánjaiban lakik. Bárhol felbukkanhat a nagy vizekben. Pedig az utóbbi időben a bálnavadászok igencsak megtizedelték az állományát. Annyira, hogy mára veszélyeztetett faj lett. Ezért néhány éve tilos a vadászata.

 

Kék bálna   Kék bálna

 

A kék bálna méretei ellenére is igen kecses állat. Sokkal nyúlánkabb felépítésű, mint a többi bálnafaj. Testhossza 30 méter. Súlya 180 (!) tonna, ami kb. 30 elefánt súlyának felel meg. Táplálkozása sem mérhető egy másik fajhoz sem. Naponta 4 tonna krillt és egyéb apró rákfajtát képes elfogyasztani, méghozzá úgy, hogy a fogai helyén lévő szilák segítségével szűri ki a tengervízből a táplálékot. 

 

Kék bálna   Kék bálna