Menyhal

 

Hallottál már olyat, hogy valami nyári álmot aluszik? Nos, a menyhal ilyen. Nem szereti a meleget. Ezért amint langyosodni kezdenek a vizek, nyári álomra vonul. Ilyenkor alig mozog és nem is táplálkozik. Bezzeg ősszel! A víz lehűlésével együtt ő is megélénkül. Télen él igazán. A horgászok csak menyusnak becézik.

Menyus másik különlegessége, hogy szürkületkor ébred, és éjszakai életet él. Folyvást a vízfenéken kotorászik. Mohón kap az élelem után. Vízi rovarokkal, apró halakkal táplálkozik, de a gilisztát, békát, ebihalat, még az apró rákot is megeszi. Hiszen nem jámbor növényevő ő, mint a ponty, hanem ragadozó hal.

 

Menyhal   Menyhal ikra

 

tiszta és hideg folyóvizekben, nagyobb tavakban tanyázik. Szeret megbújni a kövek, gyökerek, ágak közt, a part üregeiben. Mély vizekben a zúgók alatt tartózkodik szívesen. Ikráit is télen ereszti a vízbe, egyszerre akár 1 milliót is. Egy ikra kb. 1 milliméter nagyságú. Ezekből kelnek ki a lárvák, amikből aztán a kishalak lesznek.

 

Tópart

 

Finom fehér és szálkamentes húsa meg nagy mája miatt kitűnő csemege. A horgászok mégsem kedvelik a fogását igazán. Hát persze! Hideg téli estéken még ők sem ücsörögnek szívesen a vízpartonTitokzatos életmódja miatt menyust a magyar halászok a 2013-as év halának választották.

 

Feladat

 

A lakóhelyedhez legközelebbi folyóvízben vagy tóban milyen halak élnek? Szerinted lehet benne menyhal? Miért nem? Vagy miért igen? Járj utána! Addig pedig próbáld ki ezzel a játékkal, hogy milyen is a pecázás!