Május

 

Ez már az igazi tavasz! A fák teljes levéldíszben, madárdaltól hangos az erdő. A legelőn, réten, erdők aljában ezer meg ezer virág. Némelyik nemcsak a szemet gyönyörködteti, hanem arra is alkalmas, hogy gyógyítsunk vele.

A gyógynövények olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek segítenek a betegség elűzésében. Némelyikből gyógytea készül, mások gyógyszer-alapanyagok. A legtöbb gyógynövény mérgező is lehet. Ami kis mennyiségben hasznos gyógyszer, nagy mennyiségben súlyos méreg lehet. A régi orvosok kiváló növényismerők voltak. Egész évben szorgosan gyűjtötték a különböző gyógynövényeket, és azokkal gyógyítottak. Úgynevezett füveskönyvekben jegyezték le a tudományukat.

 

Kankalin   Bodza

 

1. Erdők aljában nő a tavaszi kankalin. A régi füveskönyvek sokféle gyógyító hatását ismerték. Alkalmazták például ideg- és szívgyengeség esetén. Teája sok C-vitamint tartalmaz.

2. Út mentén, erdők szélén nő a bodza. Májusban nyíló, illatos virágából finom szörp készíthető. Teája meghűlés ellen jó. Érett bogyóiból lekvárt is főznek.

3. A mezők tavaszi virága a gyermekláncfű. Régen szembetegségeket gyógyítottak, szeplőt, májfoltot kezeltek vele. Nyugtató- és altatószerként is ismerték. Ma főleg teakeverékekben használják gyomorerősítő, étvágygerjesztő tulajdonsága miatt.

4. Az útifű legelőn, réten, utak mentén mindenfelé előfordul. Májustól októberig folyvást virágzik. A gyógyászatban a levelét használják. Friss levelét sebre, gyulladásra kötik. Főzete kiválóan csillapítja a köhögést. Szúnyogcsípés ellen is jó.

 

Gyermekláncfű   Útifű

 

Feladat

 

Gyűjts a réten egy csokorba mezei virágokat! De csak olyat szedj, amelyikről tudod, hogy nem védett! Vigyél magaddal növényhatározót, és mielőtt letépnéd a virágot, abból tájékozódj! Ha nem vagy biztos a dolgodban, inkább hagyd ott, más is hadd gyönyörködjön benne!

 

Így főzzünk bodzaszörpöt: