Április

 

Áprilisban erdőn-mezőn nagy a nyüzsgés, a sürgés-forgás. Végre vége a téli henyélésnek. A fák rügyet bontanak, virágoznak. Felébrednek álmukból a lepkék, s a méhek is elindulnak, hogy felkutassák az első viráglegelőket. Lassan mind megérkeznek a költöző madarak, s néhány napos pihenő után náluk is elkezdődik a lázas munka: a fészeképítés.

Az első hazatérők egyike a seregély. Február végén, március elején jön meg Olaszországból vagy Észak-Afrikából. A gólyák közül a legfürgébbek március elején jelennek meg. A hónap végén a legtöbb gólya már bőszen javítgatja a télen át kissé megrongálódott fészkét, hogy májusban megkezdhesse benne a költést.

 

Seregély   Gólya

 

Vannak olyan vándormadarak, amelyek minden évben a régi fészkükhöz térnek vissza. Például a gólyák. Mások mindig új otthont építenek. A kistestű énekesmadarak akár kétszer is költenek egy évben. Mindegyik költéshez új fészket raknak, és új otthonba várják az utódokat. 

 

Fekete gólya   Sarlósfecske   Fekete gólya

 

Az utolsók közt érkeznek a fecskék, előbb az öregebb madarak, majd a fiatalok is követik őket. A sor végére marad a sarlósfecske. Pedig ő kiváló repülő. A 110 km/órás repülési sebességével a leggyorsabb madarak közé tartozik. Még aludni is repülés közben szokott. Csak a tojásokat kikölteni és a fiókákat megetetni száll le a fészkére, máskor mindig repül.

 

 

Erdei illemtan

 

Mi a teendő, ha természetjárás közben madárfészekre bukkansz? Nos legjobb, ha nem bolygatod a fészket. Esetleg ha nagyon kíváncsi vagy, picit belekukucskálhatsz. Semmi esetre se nyúlj azonban a tojásokhoz vagy a fiókákhoz! Előfordulhat ugyanis, hogy a tojó megérezve az ember jelenlétét, otthagyja a fészket, s a fiókák elpusztulhatnak.

 

Feladat

 

Jegyezd fel a naptáradba, hogy az idén hányadikán láttál először gólyát, füstifecskét és molnárfecskét!