Az iglói állatkert

 

A legszebb állatkert Szlovákiában sokak szerint az iglói. Hogy miért? Mert gyönyörű vidéken található: a Szepességben. Tiszta időben még a Magas-Tátra bércei is idelátszanak. S itt kanyarog a Hernád folyó egy festői szépségű völgyben. Igló ennek a tájnak a legnagyobb városa.

A vadaspark a város déli részén található vízfolyások, tavak és erdők által szabdalt nagy területen. Az állatok legtöbbje itt természetes életkörülmények között él. Vagy kétszáz példányról gondoskodnak a park dolgozói. Minden egyes fajról, életmódjáról egy csomó érdekességet megtudhat a látogató a tájékoztató táblákról, a leírásokból és az illusztrációkból.

 

A szepesi vár   Az iglói állatkert   Igló

 

Nálunk egzotikusnak számító fajok is jócskán vannak itt, vagyis olyanok, amelyek nem a mi vidékeinken honosak. Az állatkerti tavon különleges vízimadarak úszkálnak, a kifutókban struccok sétálgatnak, tevék, lámák, csimpánzok, jaguárok heverésznek, a nagy karámokban shetlandi pónik legelnek.

 

Láma   Shetlandi póni   Usszuri-földi tigris

 

Az állatkert dolgozói nagy hangsúlyt fektetnek a tudományos munkára. Szaporítottak itt már barna medvét, kengurut, néhány évvel ezelőtt pedig egy lámakölyök is született. A szakemberek részt vesznek a veszélyeztetett állatfajok megmentésére hivatott európai tenyésztési programban. Több olyan állatot is nevelnek, amelyek szerepelnek a kihalástól fenyegetettek listáján, az úgynevezett Vörös Könyvben. Ennek a programnak a keretében nevelik például az usszuri-földi tigrist, amely a leopárd mellett az állatkert egyik legveszélyeztetettebb állata. A tigris szálláshelyén még medence is van. A látogatók üvegfalon keresztül figyelhetik meg ennek a féltett jószágnak a viselkedését.

 

Strucc   Leopárd