Milyen egy igazán energiatakarékos és okos otthon, erről szóltunk rovatunk előző részében. Most pedig azt mutatjuk meg, hogy milyen módszerekkel épülnek majd a jövő házai, és hogyan lehet olyan otthonokat felépíteni, amelyek ellenállnak az időjárás egyre nagyobb kilengéseinek és a természet erőinek.

 

Már házat is lehet nyomtatni

Néhány évvel ezelőtt még mindenkit ámulatba ejtettek a 3D nyomtatók, manapság viszont már eléggé hétköznapiak ahhoz, hogy sok helyen találkozzunk velük. Lehet, hogy a ti iskolátokban is van ilyen szerkezet? Házat nyomtatni persze más műfaj, de mostanában már korántsem lehetetlen. Az elmúlt egy-két évben több olyan lakóház is épült szerte Európában, amelyet szó szerint nyomtattak. A módszer hasonlít a hagyományos 3D nyomtatáshoz, csak éppen nem műanyag szálat, hanem egy speciális betonkeveréket használnak hozzá.

 

  

 

  

 

Az építkezés megkezdése előtt a tervezőasztalnál (tehát a számítógép monitorja előtt) elkészül a ház vázának 3D modellje. A terveket aztán a szakemberek elküldik a nyomtatórobotnak, és az megkezdi a munkát. A szerkezet kb. 2 cm vastagságú rétegeket pakol egymásra. A beton pont addig megszilárdul az egyes rétegeken, amíg a robot egy munkafolyamattal végez, s máris kezdődhet a következő 2 cm-es adag fecskendezése. Így a kész házon gyönyörűen látszanak a rétegek, mintha csak gyurmából készült volna az épület. Persze akinek nem tetszik ez a megoldás, az választhat teljesen sima felületet is. Óriási előnye a dolognak, hogy rendkívül gyors, és a robot üzemeltetéséhez mindössze két szakemberre van szükség. De nemcsak a ház falát, hanem a legújabb robotok már a járólapokat, a csempét, sőt a ház szigetelését is képesek kinyomtatni. Ezek a házak akár egy-két nap alatt elkészülhetnek, és gyorsan beköltözhetnek a lakók.

 

  

 

Érdekesség, hogy házat nyomtatni nemcsak betonból lehet. Egy valóban ősi építőanyag, az agyag szintén alkalmas erre a célra. Az olaszországi Ravennában már épült is agyagból nyomtatott ún. TECLA-ház. Az agyag előnye, hogy a beton előállításával szemben egyáltalán nem szennyezi a környezetet. Apró hátránya viszont, hogy jóval lassabban szárad, így az építkezés tovább tart. Ezzel együtt is valószínűleg bőven megéri a módszer, hiszen az agyag olcsó, szinte a világ minden pontján fellelhető. Ráadásul elképesztően jól szigetel, télen kellemesen meleg, nyáron pedig megfelelően hűvös van benne.

 

  

 

Az éghajlatváltozás

Az éghajlatváltozás miatt a közeljövőben a Föld számos pontján várhatóan alapvetően megváltoznak az építkezési szokások, hiszen a természet erőivel szemben az építményeknek is egyre komolyabb kihívásoknak kell megfelelniük. Gondoljunk csak a hurrikánokra, tornádókra, az árvizekre vagy a hőmérséklet egyre nagyobb kilengéseire. Szóval a szakemberek világszerte arra számítanak, hogy a jövőben az otthonok építését is jelentősen befolyásolják majd az éghajlati problémák.

 

  

  

Az időjárási viszontagságoknak jól ellenálló egyik épülettípus lehet a kupolaház. Gömb formája nagyobb védelmet nyújt a viharokkal, tornádókkal szemben, mint a szögletes forma, amibe könnyebben beleakad a szél. Aztán itt vannak a földbe vájt otthonok. A domboldalak természetes zugaiba illeszkedve ezek szintén jól kivédik a szél támadásait. A vastag földréteg hőszigetelése miatt pedig biztosan alacsony lesz bennük a fűtés- és hűtésszámla. Az is igaz viszont, hogy a fény ezekbe az épületekbe csak egy oldalról tud bejutni, ami kicsit barlangszerűvé teszi őket.

 

  

 

A világon sok százmillió embert érintenek évente az árvizek és a szökőár okozta károk. Az építészetnek erre a problémára is sürgősen kell valami megoldást kínálnia. Például Hollandia területének több mint fele a tengerszint alatt fekszik, és ezeket a vidékeket csak a jól kiépített gátak tartják szárazon. De ha tovább emelkedik a tenger szintje, a gátak a jövőben már nem tudják megakadályozni a víz alá kerülésüket. Mi tehát a megoldás? A vízre épített házak, amelyek persze nem úsznak el csak úgy a tengeren és a csatornákon, hanem egy rögzített vízi platformon lebegnek, így nem probléma számukra a tengerszint változása. Az egyik holland nagyvárosban már most több tucat lebegő ház található, de az építészek mozit, múzeumot, sőt iskolát is terveztek, amelyet majd ezzel a módszerrel építenek fel.