Tíz-húsz évvel ezelőtt legfeljebb még csak filmekben láttunk elektromos rollert vagy önmagát vezetni képes autót. Ma az árammal hajtott rollerek itt száguldoznak körülöttünk az utcán, és a vezető nélküli autó is valóság már.

A közlekedési eszközök területén ugyancsak rohamléptekben fejlődik a technika, és változnak az emberek igényei. A fejlesztések fő szempontjait három szóban foglalhatjuk össze, s ezek a következők: gyorsaság, környezetvédelem, biztonság.

 

Az autózás jövője

A környezet védelme érdekében az autógyártó vállalatok az elmúlt években nagyon sokat tettek. A fejlesztéseknek köszönhetően így manapság egyre több villanyautót és a benzin mellett elektromos motorral is működő, ún. hibrid autót láthatunk az utakon. A tisztán árammal működő kocsik a használat során semmilyen káros anyagot nem bocsátanak ki. Az előállításuk ugyanakkor még jelentős környezetszennyezéssel jár. Reméljük, hogy a fejlesztések során ez a probléma is megoldódik.

 

  

 

A beépített nagy teljesítményű számítógépek, a temérdek kamera és érzékelő segítségével a most legmodernebb autók már képesek bizonyos körülmények között akár önmagukat is vezetni. Ahhoz azonban, hogy ez általánossá váljon, még sok munka van hátra. Meg kell oldani például, hogy a járművek egymás között is tudjanak kommunikálni, érzékeljék egymás helyzetét, sebességét, képesek legyenek előre kiszámítani egymás szándékát, sőt a beérkező adatokból tapasztalatot szerezzenek, azaz tanuljanak, és a későbbiekben ezt fel is tudják használni.

Az sem mindegy, hogy milyen az úttest és a környezete. A vezető nélküli autók biztonságos közlekedéséhez ezeknek is hozzá kell járulniuk. Adatokat kell szolgáltatniuk az autók számára például arról, hogy milyen az út hőmérséklete, nedves-e vagy száraz a burkolat, hány fokos a levegő, mekkora az adott útszakasz forgalma, stb. És ezeket az adatokat persze az internetes hálózaton továbbítani is kell, s ami még fontosabb, fel is kell dolgozni. Azaz rengeteg fejlesztés, számítás szükséges még ahhoz, hogy az önmagukat vezetni képes autók elterjedjenek.

 

  

 

Felmerül manapság az a kérdés is, hogy repüljön-e az autó, ahogy a jövőben játszódó filmekben sokszor látjuk. Ez csökkenthetné a városi forgalmat. A levegőbe emelkedés és a repülés maga azonban hatalmas mennyiségű energiát emésztene el, ami meg a környezetet szennyezné. Mégis van már működő repülő autószerűség, az eVTOL. Leginkább egy drónra hasonlít, és közúti közlekedésre nem alkalmas. Hogy ez mekkora siker lesz, még kérdés, de pl. a forgalmi dugóktól szenvedő japán nagyvárosokban a tervek szerint jövőre már forgalomba állítanak ilyen járműveket is.

 

  

 

  

 

Érdekes kísérletbe fogott egy szlovák feltaláló. Egy valódi kétéltű járművet fejlesztett ki, amely közúti közlekedésre és repülésre egyaránt képes. Ez az AirCar nevű járgány egyetlen gomb megnyomásával három perc alatt változik autóból repülőgéppé.

 

A városi közlekedés

Manapság a nagyvárosokban a reggeli és délutáni csúcsforgalomban szinte elviselhetetlen körülmények uralkodnak.  Rengeteg autó, ideges sofőrök és utasok, zaj, füst mindenütt. A városi környezetszennyezés jelentős részét a sok, sőt túl sok autó okozza. Ezért nem is kérdés, hogy a városi közlekedésben is megújulásra van szükség.

 

  

 

Sokat javíthat a helyzeten például az ún. járműmegosztás. A lényege ennek az, hogy nem kell megvásárolni egy autót, motort, biciklit vagy éppen elektromos rollert ahhoz, hogy használhassuk. A számunkra legközelebbi helyen csak beülünk a járműbe, felpattanunk a biciklire, rollerre, és addig használjuk, amíg eljutunk oda, ahová szeretnénk. S mindössze a használatért fizetünk. Nem kell vacakolni vásárlással, karbantartással, javítással, csak addig felelünk a járműért, amíg használjuk.

 

     

 

De mi a helyzet a tömegközlekedéssel? Nem kérdés, hogy az autóbusz, villamos, troli, földalatti a jövőben is fontos része lesz a városi közlekedésnek. Ezek a járművek általában elektromos hajtásúak, így a környezet védelme szempontjából is lényeges marad a használatuk. A buszoké is, bár köztük ma még sok benzinmeghajtású. Számos városban üzemelnek azonban pl. biogázzal működő buszok, amelyekhez a szükséges üzemanyagot a szennyvíztisztítókból nyerik.