Télen kevés nálunk a hazai gyümölcs. Ilyenkor gazdagítják a választékot igazán a kellemes ízű, értékes vitaminokat tartalmazó déligyümölcsök. Mi kerülhet ezekből a kosarunkba? A piac kínálata egyre nagyobb.

Mintegy másfél ezer értékes gyümölcsfaj terem a Földön. Mennyit tudnánk felsorolni ebből, mit gondolsz? Az igazán értékes és nagy mennyiségben termeszthető déligyümölcsök száma vagy százötven. A mi piacainkra ebből kb. 20 féle jut el, hogy a trópusi és szubtrópusi tájak tarka színeit, ízeit és illatait varázsolják asztalunkra a hideg téli napokban.

 

Gránátalma

A gránátalma különlegesen szép gyümölcs. Sok apró magja miatt hazájában, Közép- és Dél-Ázsiában a termékenység szimbóluma. Kis termetű fán vagy cserjén terem a mediterrán vidékeken, ott, ahol a nyarak melegek, a telek pedig hűvösek. A héj alatt több rekeszben gránátkőhöz hasonlóan csillogó, húsos mag található. A gyümölcshús sok cukrot, savakat és C-vitamint tartalmaz. Kiváló egészségjavító. Frissen fogyasztható.

 

     

 

Mangó

A mangó a Himalája trópusi erdeiben születhetett. Az ottani hindu, szanszkrit és buddhista hitvilágban a világmindenség jelképe. A trópusi tájakon mindenhol megtalálható, közkedvelt gyümölcs. Kagylóhoz hasonlítható alakú, duzzadt csonthéjas termése egy kilogrammot is nyomhat. A gyümölcs héja viaszos fényű, éretten sárga, narancs vagy kárminpiros színű. Illata erős, íze a kajszibarack és az ananász ízére emlékeztet. Húsa nagyon sok cukrot tartalmaz. Sokak szerint ez a legfinomabb déligyümölcs.

 

  

 

Ananász

Őshazája Dél-Amerika. Az első példányait Kolumbusz Kristóf, az új földrész felfedezője hozta Európába. A későbbi századokban az Óvilágban divatnövény lett, főúri kastélyok üvegházaiban nevelték. Napjainkban Dél-Afrikától Malajziáig sokfelé termesztik az ananászt, és ellátják vele a világ piacait. A nagy, pikkelyes gyümölcs húsa bő levű, ropogós és nagyon jellegzetes az illata. Édes, sok cukrot, fehérjéket és értékes vitaminokat tartalmaz.

 

  

 

Avokádó

Más néven aligátorkörte. Őshazája Közép-Amerika, Mexikó, Kolumbia, Ecuador őserdeiben, az inkák és az aztékok földjén lehetett. Az avokádót trópusi és szubtrópusi tájakon ma már világszerte termesztik. Nagy, akár fél kilogramm súlyú bogyó termése körte vagy gömbölyded alakú. A héja rücskös, a húsa halványzöld, az érés folyamán vajszerűen megpuhul. Nagyon tápláló gyümölcs, nyersen fogyasztják, megfőzve keserű.

 

   

 

Karambola

Csillaggyümölcsként is ismerjük. Valódi trópusi növény, a Maláj-félszigeten őshonos. Ma számos országban termesztik, Kínában, Indiába, Brazíliában különösen népszerű. Keresztmetszete négy-öt ágú csillagra emlékeztet, innen a neve. Éretten édeskés ízű, illata a birshez hasonló. Főleg sok C-vitamint tartalmaz.

 

Tudtad?

A déligyümölcsök sokkal több meleget és napfényt igényelnek, mint amennyi nálunk van, ezért nem termesztjük őket mi is.