Fecske

 

Augusztus végén, szeptember elején, ahogy az idő egyre hidegebbre fordul, fecskék százai telepednek a háztetőkre, villanydrótokra. Ott ülnek órákon át. Zsinatolnak – mondják az öregemberek. Hosszú vándorút áll előttük. Több ezer kilométert repülnek majd, hogy a hideg és a táplálékhiány elől melegebb tájakra, Afrikába vonuljanak.

A molnárfecske nevét fehér –„lisztes” –  mellényéről kapta. Könnyen megkülönböztethető a füsti fecskétől. Az utóbbinak vörös és fekete színű tollak borítják a mellét. Fészkük alakja is eltérő. A füsti fecske fészke felül nyitott. A molnárfecskéé zárt, egy kerek nyíláson keresztül juthat be a madár az otthonába.

 

Fecske   Fecske   Fecske

 

A fecskék mindig csapatban vonulnak. Mégpedig azért, mert így nagyobb biztonságban vannak. Hosszú vándorútjuk során számos veszély fenyegeti őket, hiszen egy hirtelen szélvihar szétszórhatja a csapatot, vagy ragadozók lephetik meg a pihenő madarakat.

  

  

 

Feladat:

 

Keress a környéketeken fecskefészkeket és próbáld megállapítani, hogy lakója melyik fecskefajhoz tartozik!

 

Kabóca-lexikon

.

Kabóca

Alacsonyan szállnak a fecskék, vihar lesz – tartja a mondás. A jóslat legtöbbször be is válik. Mégpedig azért, mert nagy zivatarok előtt a levegő nyomása lecsökken, aminek a hatására a talajból páradús, illatos levegő áramlik fel. Biztosan te is ismered ezt a friss, kellemes illatot.  A rovarok is kedvelik, és a talaj közelébe húzódnak. Repülésük a páradús levegő miatt különben is nehézkessé válik. Így a fecskék alacsonyan szállva könnyedén elkaphatják őket. A máskor magasan, a kémények felett cikázó fecskék, vihar előtt szinte a lábunk között repkedve kapdossák a rovarokat.