Októberben igazán tarka az erdő. A fák lombkoronája ezer színben pompázik. A sárga, a barna, a vörös, a lila mindenféle árnyalatában ragyogó levelek aztán lassan leperegnek az ágakról. A hulló levelek zizegése és a lombok közt járó szél neszezése különös hangulatot varázsol az őszi erdőbe.

De nemcsak halk neszekre figyelhet a természetjáró ilyenkor. Néha egészen különös hangok, vad csattogások, bődülések, búgások, huhogások verik fel az erdő csendjét.

 

A szarvasbőgés

A természet egyik legcsodálatosabb előadásának tartják a gímszarvasok őszi udvarlási szokását. Főleg hűvös, párás hajnalokon, alkonyatkor vagy éjszaka hallani a bikák erős, bőgő hangját az erdő mélyéből. Hogy miért bőgnek? A legerősebb hímek jeleznek így a teheneknek és a többi bikának, hogy övék a terület, jobb ha más hímek távol tarják magukat. S ha azok mégsem hallgatnak a hangos figyelmeztetésre? Akkor következik a párbaj. Összecsapnak az agancsok, és nagy csattogások közt kezdődik a birkózás. A vesztes aztán szép csöndben elvonul.

 

  

 

A barcogó dámbikák

A gímszarvasok szeptemberi bőgését októberben a dámszarvasok barcogása követi. Az ősz közepén övék az erdő színpada. A dámbikák gurgulázó torokhangon bókolnak a teheneknek. Azok először fanyalogva fogadják az udvarlást, jól megnézik a széptevőket, csak aztán választják ki, melyik legyen közülük a nagy szerelmük.

 

A vaddisznó búgása

A disznószerelemnek is az ősz az időszaka. Ilyenkor búgnak, néhol úgy mondják, görögnek a kocák. A kifejezés a jellegzetes hangjukra utal. A szerelemes (vagyis ivarérett) nőstények búgó, görgő hangot adnak ki, így adják a hímek tudtára, hogy készek a nászra. A kanok csak nász idején keresik fel a kondát, de olyankor is csak a kocára figyelnek. A csapatban az idősebb anyaállattal együtt élő fiatalokról, a süldőkről és a malacokról tudomást sem vesznek. Azok felnevelése egyedül a kocák gondja. Amikor estefelé a koca a malacaival vacsorázni indulnak, hihetetlenül halkan mozognak az erdőben. Ha megzavarják őket, és menekülnek, akkor viszont nagy zajjal csörtetnek át a sűrűségen.

 

     

 

Figyelem!

Az őszi erdőben körültekintően kiránduljatok! Gombásszatok szép csöndben, hiszen a sok eső után október végéig tele az avar finom gombával. Talán még az erdők királyaként emlegetett vargányát is találtok. Az erdőt járva ne hangoskodjatok, ne zavarjátok lakóinak az életét semmilyen zajkeltéssel, szemeteléssel vagy más módon!

 

Tudtad?

A szarvasbikák néha megsérülnek a viadalok során, de legtöbbször nem a hegyes agancsaik miatt. Az agancsok éppen arra valók, hogy megakadályozzák a szúrásokat, mert még időben egymásba akadnak.