Az utcák üresek, csönd van, és tiszta a levegő. Az emberek hónapok óta a lakásukba bezárkózva élnek, várják, mikor lesz vége a világjárványnak. Azonnal kiszimatolták ezt a vadak: most rajtuk a sor! Eddig az emberek jártak hozzájuk az erdőbe-mezőre, most ők néznek körül egy kicsit a városban. Milyen is ott az élet? Szebb, könnyebb, jobb mint náluk a vadonban?

 

Szarvasok a városközpontban

Amint kiürültek az utcák és elcsöndesedtek a városok a koronavírus miatt, egyre több felől érkeztek a hírek, hogy olyan vadállatok jelentek meg a belterületeken, néhol még a városközpontokban is, amilyeneket addig ott sosem láttak. A Magas-Tátra kedvelt síközpontja, Zakopane utcáin tél végén, márciusban a síelők helyett szarvasok kezdtek sétálgatni. Egész csordák nézelődnek a városban, az autósok pedig türelmesen megvárják, míg lefáradnak az úttestről. Senki nem ideges, senki nem dudál rájuk. A spanyolországi Barcelona utcáin vaddisznófalkák kocognak − talán makk után kutatnak az autók között −, Közép-Amerika elnéptelenedett tengerpartjain mosómedvék napoznak, Kalifornia településein, Bostonban vadpulykák tollászkodnak az úttesten amióta az emberek visszavonultak a házaikba.

 

  

 

Ahol könnyebb az élet

Az állatok viselkedése is megváltozott volna a koronavírus miatt? Ők is városlakók szeretnének lenni? Vissza akarják foglalni, ami úgyis az övék? Vagy másról van szó? Szó van erről is, meg másról is. A vadállatok közt valóban egyre több fedezi fel, hogy a városban könnyebb az élet. Pontosabban, hogy a megszokott élőhelyén, a természetben egyre nehezebb. Miért? A szeszélyesen változó időjárás, a szárazság, a felmelegedés, de az ember miatt is, aki rombolja a természetet, és mind nagyobb területet foglal el belőle magának.

 

  

 

Az elmaradt turisták miatt

A medvék a Magas-Tátra erdeiben és az erdélyi havasokban már korábban felfedezték, hogy a szállodák, fürdőtelepek kukáiból sokkal könnyebben jutnak élelemhez, mint az erdőben bóklászva néhány szem szamóca után. Ők már rég szakszerű kukázók. A japán medvéket a forró nyarak miatti rossz makk- és mogyorótermés az elmúlt években kényszerítette arra, hogy a városban próbáljanak szerencsét. Egyre inkább hozzászoknak ők is a városi zajhoz és az ember közelségéhez. A narai szikaszarvasok viszont a koronavírus miatt kényszerülnek arra, hogy a forgalmas utcákon járjanak ennivaló után. A járvány miatt ugyanis elmaradtak a turisták, akik addig a parkokban finom keksszel etették őket.

 

  

 

Tudtad?

A régi japán főváros, Nara igazi látványosságai a szikaszarvasok. Korábban szent állatokként, manapság nemzeti kincsként védik és kényeztetik őket a városban. Még szarvaskekszet is készítenek a számukra rizsből.