Remeterákot szeretnél? Nagyon jó ötlet! A remeterák a neve ellenére nem magányos állat, nagyon is szereti a társaságot. A legjobb, ha három-négy szárazföldi remeterákot tartasz a terráriumban. S hogy mi kell ahhoz, hogy a rákocskáid boldogok legyenek? A remeterákok nappal pihennek, éjszaka aktívak. Szeretnek mászni, falatozni, ciripelve-zümmögve beszélgetni, igazi társasági életet élni.

 

Mit eszik a remeterák?

Ezek az apró állatkák igazi ínyencek. A speciálisan számukra gyártott száraz és nedves eledelek mellett szívesen fogyasztanak gyümölcsöt, pl. szőlőt, banánt, de salátalevéllel sőt mogyoróvajjal és madaraknak való szépiával is megkínálhatod őket. Friss, klórmentes víz mindig legyen előttük egy vizestálban, ami ne legyen túl mély (5 cm-nél mélyebb), hogy meg ne fulladjanak. A víz hetente egyszer lehet enyhén sós is.

 

  

 

Milyen legyen a terrárium?

A szárazföldi remeterákok a vízparton élnek. Nagyon szeretik a meleg, párás levegőt. A terráriumod ezért legyen legalább 40 literes. Béleld ki homokkal 15-20 cm vastagon, amit háromhavonta cserélj. Fontos a megfelelő páratartalom. Erről vizes tállal gondoskodhatsz, amiben mindig legyen víz. Időnként pedig enyhén sós vizet is bespriccelhetsz a terráriumba. Mivel ezeknek a rákoknak nincs kitinpáncéljuk, a természetben különféle lakhelyeket keresnek maguknak, pl. elhagyott csigaházat. Több ilyet is készíts be számukra te is a terráriumba! Figyelj arra, hogy legalább fél centivel nagyobbak legyenek, mint az állatok. Búvóhelyeket, ágakat és szikladarabokat is helyezz a terráriumba, hogy nappal ezek védelmében pihenhessenek.

 

Vedlés és tisztálkodás

A remeterákok fiatal korukban évente több alkalommal is vedlenek. Ilyenkor beássák magukat a homokba. Szeretik a nyugalmat, ezért ebben az időszakban ne háborgasd őket. A tisztaságot is nagyon kedvelik, hetente egyszer megmártóztathatod őket egy tál enyhén sós vízben.