Nyuszit szeretnél? Nagyon jó! Nincs bájosabb állat a nyuszinál! Van azonban néhány dolog, amit mindenképpen tudnod kell, mielőtt egy tapsifüles gazdája leszel. Ha jól bánnak velük, a nyulak nyolc-tizenkét évig élnek. Vagyis ha tapsit választasz, hosszú távra kell tervezned.

Ráadásul a nyuszik nem szeretnek egyedül lenni, ezért legjobb, ha rögtön párban tartod őket (ellenkező nemű, ivartalanított állatokat). Számolj azzal is, hogy mindennap néhány órát foglalkozni, játszani kell velük. S mindennapi teendők között persze ott van a takarítás is.

 

A jó választás

A törpenyúl kiváló választás, kis helyen elfér és nagyon cuki! A legjobb, ha tenyésztőtől vásárolsz, így biztosan egészséges állatokat kapsz. Az állatorvossal aztán évente be kell majd oltatni őket, hogy sokáig egészségesek maradjanak. A hiedelemmel ellentétben − és legnagyobb sajnálatunkra – sok nyuszi rosszul viseli, ha babusgatják, felemelik vagy simogatják őket. Figyeld meg, mi az, amit szeretnek, és mi az, amit nem. Bánj velük türelemmel, hogy nekik is jó legyen. Ha így teszel, nagyon kedves és vicces barátokra lesz a nyulaidban.

 

  

 

Mit esznek a nyulak?

A legfontosabb, hogy mindig legyen előttük tiszta, friss széna. A nyúltáp jó kiegészítése a szénának, de szívesen fogadják majd kedvenceid a bazsalikomot, kaprot és a petrezselymet is. Az almától és a répától megpocakosodnak, a salátát, a paradicsomot és az uborkát pedig jobb, ha kihagyod az étrendjükből. Csokit és csipszet se adj nekik, de burgonyát és más keményítőtartalmú vagy permetezett ételt se.

 

Hol lakjon a kedvenc?

A nyulak tartásához szükséged lesz egy nagy, minimum 100 x 50 centiméteres ketrecre, etetőtálra, itatótálra, sarokvécére, házikóra és szénatartóra. A ketrec alján a szénát majd naponta cseréld és a vécét is takarítsd. A nyulak mozgásigénye persze sokkal nagyobb, mint amennyire a ketrecben lehetőségük lesz, ezért nyugodtan kiengedheted őket a lakásba, persze csak ha nem zavar, hogy szénát vagy nyuszibogyót kell szedegetned utánuk.