Az ezer tó országaként szokták emlegetni. Hogy miért? Mert jelentős területét víz borítja, tele van tóval. Vagy 200 ezer tavat tartanak számon, de csaknem ugyanennyi sziget is tartozik hozzá. Hideg ország, itt aztán van hó bőven telente, az ország északi felén fél évig sem olvad el.

Nem véletlenül, hiszen a legészakibb részek már az északi sarkkörön túl fekszenek. A Nap errefelé nyáron 73 napig süt egyfolytában, éjszaka sem nyugszik le, télen pedig 51 napig fel sem kel, egész nap sötét van.

 

  

 

A tajga világa

Finnországban nincsenek nagy hegyek, csak néhány kisebb domb. Ez a nagy terület többnyire lapos síkság. Ahol nem víz, ott egybefüggő erdőség borítja. Főleg tűlevelű fák nőnek errefelé, hiszen a hosszú telekkel és a kemény hideggel csak a fenyőfélék birkóznak meg. Azok sem nőnek túl nagyra a tápanyagban szegény talajon. Ez itt a tajga világa. Szarvasok, nyulak, rókák, medvék, farkasok, hiúzok otthona, olyan állatoké, amelyek jól alkalmazkodnak a hideg éghajlathoz. Nyaranta sok madár vándorol ide, hogy lakmározzon a tavak és mocsarak bőséges rovarállományából.

 

  

 

Nyelvrokonaink

A finn nyelv a magyarral rokon. Több hasonló szó, hang, szerkezet van mindkettőben , mert a két nyelv valamikor egy közös hazában formálódott. Mi, mai finnek és magyarok azonban már nem értjük egymás beszédét.

 

A szaunázó finnek

Finnországban mindenki szaunázik, a kisgyerekek is. Hideg van, ezért jó, ha edzik a testüket: először hosszan ücsörögnek a forró gőzben, utána megmártóznak a hideg vízben. Szauna szinte minden házban van, de a kis füstölgő faházikók a tengerparti és a lappföldi nyaralók látványához is hozzátartoznak.

 

  

 

Jégen is gokartoznak

Az országnak több híres sportolója van a motorsportban. Például Kimi Räikkönen, a Forma 1-es világbajnok, aki 9 évesen kezdett el gokartozni. Gokartozni a finnek télen is szeretnek, mégpedig jégen.

 

     

 

Joulupukki hazája

Itt lakik Joulupukki, vagyisa Mikulás, méghozzá az északi sarkkörön található Korvatunturiban, Lappföldön. Erre az északi vidékre számos turista látogat el évente, de nemcsak a Mikulás kedvéért. Sokan a káprázatos sarki fényt szeretnék látni, vagy a kutyaszánt, Lappföld jellegzetes közlekedési eszközét akarják kipróbálni.

 

A finn gyerekek az iskolában megtanulnak angolul

A finn gyerekek 9 évig járnak iskolába. Közben jól megtanulnak angolul. Az országukban szinte mindenki ért és beszél ezen a nyelven. Sőt helyenként svédül is. A szomszédos Svédország nyelve ugyanis hivatalosnak számít náluk, bár csak nagyon kevés svéd él Finnországban.

 

Tudtad?

A tajga az északi sarkvidékek − Amerika,Európa és Ázsia északi részeinek − a növénytakarója, főleg tűlevelű erdőség. A Föld déli féltekéjén egyáltalán nincs tajga.