Mit gondoltok, milyen volt régen a gyerekek ábécéskönyve? Miből tanult meg olvasni a kis Rákóczi Ferenc, Erdély későbbi fejedelme? És a játékai milyenek voltak? Egyáltalán, hogyan éltek az ő korában, 300 évvel ezelőtt az emberek mondjuk egy olyan várban, mint a munkácsi, ahol a nagyságos fejedelem a gyerekkorát töltötte? Nehéz elképzelni? Hát még lerajzolni, megfesteni milyen nehéz lehet! Mégis sikerült sokaknak!

A Pedagógusok Szövetsége által tavasszal meghirdetett Harmos Károly Országos Képzőművészeti Pályázatra 104 iskolából küldtek be pályamunkát a gyerekek, összesen 844 alkotást. Vagyis sok gyereket megihletett a pályázat témája, II. Rákóczi Ferenc élete. A legjobb rajzokból szeptemberben kiállítás nyílt Pozsonyban, a Magyar Kultúra Múzeumában. A megnyitóra a díjazottak és felkészítő tanítóik is meghívást kaptak. Nagy élmény volt ez számukra, hiszen egész napos programmal várták őket a rendezők.

 

  

 

  

 

A sok szép képet nemcsak a pozsonyi gyerekek csodálhatják meg. A kiállítás 2019 októberének végén vándorútra indult. Először Kassán, aztán még számos helyen megtekinthető lesz az országban. Ti se maradjatok le róla!