Sünit szeretnél? Az afrikai törpesün az egyik legcukibb házi kedvenc. Csendes, nem kell sétáltatni, oltatni sem, nem vedlik, pici és vicces, nem csoda, hogy egyre népszerűbb háziállat. Nem való azonban mindenkinek. A sünök éjszakai állatok, sötétedéskor ébrednek, és éjszaka élik az életüket, ezért ha te csak nappal tudnál játszani vele, talán mégsem neked való. A tüskéi miatt nem nagyon lehet simogatni, és egyes sünök azt sem szeretik, ha a gazdájuk kézbe veszi őket. Vagyis ha a simogatás fontos számodra, válassz inkább bundás jószágot. Ha viszont a törpesün mellett döntesz, van egypár dolog, amire jó, ha odafigyelsz.

 

Hol tartsd a sünödet?

A sünöket terráriumban, ketrecben (aminek nem nem rácsos, hanem műanyag az alja) jó tartani. Mivel nagy a mozgásigényük (a természetben a sün egyetlen éjszaka akár 10-15 km-t is megtesz az eleség után), a terrárium legalább egy méter hosszú legyen. Fontos berendezési tárgy a futókerék, amit persze rendszeresen takarítani kell. A doboz alját valamiféle alommal vagy pléddel is boríthatod, s rendszeresen cseréled ki és tartsd tisztán.

 

Mit eszik a sün?

Léteznek speciális süntápok, a neves tenyésztők mégis az apró szemű macska- vagy kiskutyatápot javasolják a fehérjetartalma miatt, mivel a sün húsevő állat. Adj mellé, kukacokat, férgeket, időnként főtt tojást, húst vagy halat apróra darabolva. Ha szereti, almát, banánt is kiegészítésképpen. Soha ne adj a sünödnek tejet, friss víz viszont mindig legyen előtte.

 

  

 

Mivel játszik a sün?

A sünök szeretnek bújni, ezért mindig tegyél a ketrecébe valamiféle bújót (akár cipősdobozból is készítheted), pár hosszában felvágott vécépapír-gurigát, szerelvényboltban kapható rövidebb csövet, ami elég nagy, hogy ne szoruljon bele, labdákat, bármit, ami gurul, amit böködni tud. Meglátod, milyen jót játszik éjszakánként a kedvenced.

 

 

Honnan szerezzél sünit?

Kisállat-felszerelést árusító boltban vagy webshopban minden kelléket megtalálsz. A sünit magát azonban a legjobb, ha tenyésztőtől veszed. Így biztosan egészséges, kézhez szoktatott kis kedvencet kapsz. Vigyázz! A kis körmeit vágni kell! Időnként meg is fürdetheted, ehhez azonban kérd szakértő segítségét. Viszont figyelj oda, hogy a nálunk honos keleti sün védett állat, lakásban nem szabad tartani!