Sorozatunkat továbbra is a Marvel univerzum hőseivel folytatjuk, és ezúttal egy egész csapatnyi képregénysztárt mutatunk be nektek. A Fantasztikus négyes ráadásul nem csak egy szuperhős csapat, hanem a Marvel birodalom első kitalált családja, és az addigi képregényhagyományokkal szakítva a személyazonosságuk sem titkos, szemben mondjuk a pókemberrel.

A Fantasztikus négyes karaktereit a Pókember egyik megálmodója, a Marvel birodalom vezető szerzője, Stan Lee és közeli munkatársa Jack Kirby alkották meg. Olyan nagy reményeket fűztek a csapathoz, hogy a Fantasztikus négyes 1961-ben önálló képregényként jelent meg. A történet szerint a négyes tagjai szuperképességeiket egy űrbéli tudományos kísérlet során szerezték, ahol testüket kozmikus sugárzás járta át.

 

  

 

Mr. Fantastic

A mindennapi életben dr. Reed Richards, a Fantasztikus négyes vezetője, zseni, a tudomány megszállottja. Állandó kísérletezgetései miatt sokszor keveredik vitába a csapat többi tagjával. Azt a kísérleti űrhajót is ő építette, amelyen a csapat tagjai a véletlennek köszönhetően szuperképességeiket szerezték. Reedre a kozmikus sugárzás olyan hatást gyakorolt, hogy teste fantasztikus mértékben képes megnyúlni, emellett viszont olyan ellenálló, hogy szinte semmi nem képes arra, hogy megsebezze.

 

  

 

A Láthatatlan

Reed szerelme és felesége, a mindennapokban Susan Storm. A történet szerint eredetileg színésznő szeretett volna lenni, de Reed Richards-szal való találkozása, és a már említett űrhajón őt ért hatások teljesen megváltoztatták az életét. Képessé vált láthatatlanná válni és más tárgyakat is láthatatlanná tenni.

 

 

A Fáklya

A civil életben ő Susan öccse, Johnny Storm. Az űrutazás során ő képessé vált a repülésre, valamint arra, hogy tüzet gerjesszen, sőt testét is képes tűzzel körülvenni. A „Lobbanás!” (angolul „Flame on!”) csatakiáltás a képregényekben és a csapatról szóló filmekben is szinte a védjegyévé vált.

 

  

 

A Lény

Eredeti nevén Benjamin Grimm, a már sokat emlegetett űrutazás alkalmával ő volt a csapat vezetőjének, Reed Richardsnak a másodpilótája. A kozmikus sugárzásból természetesen neki is jutott, így tett szert arra a képességre, hogy hatalmas testi erővel rendelkező, narancsszínű, pikkelyes kőóriássá változzon, akit szinte lehetetlen megsebezni. Emellett viszont végtelenül kedves és humoros személyiség. Ezt jelzi a csatakiáltása is: „Na, akkor klopfoljunk!” (angolul „It’s clobberin’ time!”)

 

 

Az ellenfelek

Jogosan merül fel a kérdés, hogy egy ilyen szupercsapatnak miféle gonoszok lehetnek az ellenségei. Nos, azért akad belőlük jópár. Ilyenpéldául a Vörös Szellem, egy gonosz, orosz tudós, aki képességeit a Fantasztikus négyes tagjaihoz hasonlóan az űrben szerezte. Szuperhős csapatunk legfőbb ellensége azonban Fátum Doktor, aki eredetileg Reed Richards osztálytársa volt. Féltékeny volt Reedre, ezért ellene fordult. Általában fémmaszkkal az arcán ábrázolják, és legfőbb célja a világ feletti uralom megszerzése, és a Fantasztikus négyes elpusztítása. Ez a terve persze hőseinknek köszönhetően persze soha nem teljesülhet.

 

     

 

Érdekesség

A Fantasztikus négyes egyik legkülönlegesebb karaktere az Ezüst Utazó, a Galactus nevű bolygófaló szörny hírnöke, akinek az a feladata, hogy gazdája számára ehető bolygókat kutasson fel. Amikor rátalál a Földre, hőseink segítségével mégis inkább gonosz gazdája ellen fordul és közös erővel győzi le a Fantasztikus négyessel Galactust. (Itt megnézheted a film előzetesét.)