Merre kirándultál a nyáron? Talán a tengerhez is eljutottál? Hozzánk a legközelebb az Adriai-tenger van. Sok magyar és szlovák család üdül nyaranta a partjainál, mégpedig leginkább Horvátországban. Horvátországnak van a leghosszabb és legszebb tengerpartja az Adrián.

Horvátország Európa délkeleti részén, a Balkán-félszigeten található. Területe 56 ezer négyzetkilométer, lakosainak száma 4,5 millió. Fővárosa Zágráb.

 

  

 

Horvátország tehát kicsi, alig valamivel nagyobb Szlovákiánál. Az alakja meg egészen furcsa: mint egy patkó, aminek az egyik szárát délen végig a tenger mossa, és ezernél is több kisebb-nagyobb sziget csatlakozik hozzá. A múltban a horvátoknak sok közös dolguk volt velünk, magyarokkal, hiszen az országuk 800 éven át a Magyar Királysághoz tartozott, úgy mondták, társult országa volt. Közös volt a királyunk.

 

Magyar faluk Szlavóniában

Ma is élnek magyarok Horvátországban, akárcsak Szlovákiában, bár jóval kevesebben. A Szlavóniának nevezett nagytájban, folyóktól korábban elzárt néhány faluban – mint Kórógy és Szentlászló − máig sok régi szokás és a magyar nyelvnek egy sajátos nyelvjárása őrződött meg. Ezek a települések a nem is olyan régen, az 1991-ben kitört délszláv háborúban szinte teljesen elpusztultak. Az emberek elmenekültek, csakévek múlva, a háború végével  tudtak visszatérni, és újjáépítették otthonaikat.

 

  

 

Dubrovnik

Dubrovnik – régi nevén Raguza –, fontos kereskedőváros volt a tenger partján. Itt kötöttek ki áruval megrakodva a Földközi-tengert járó nagy kereskedelmi hajók. A város polgárai azonban nemcsak ügyes kereskedők, hanem híres hajóépítők is voltak. Az 1990-es évek délszláv háborúiban ez az ódon, az Adria gyöngyszemének mondott város is súlyos károkat szenvedett. Nemzetközi összefogással építették újjá. Évente rengeteg turista keresi fel. Védett óvárosa a világörökség része.

 

Ahol Winnetou is járt

A Plitvicei-tavak vízeséseit minden turista szeretné látni. Kilométereken keresztül zuhan alá a víz egyik tóból a másikba, lépcsőzetesen. A csodás kék vizű tavak védelmére nemzeti parkot alakítottak ki itt. A parkban medvék, farkasok is élnek. A fenséges hegyek közt forgatták az amerikai indián, Winnetou történetéről szóló filmet. A film nagy mozisiker volt a nagyi gyerekkorában.

 

  

 

Marco Polo

Talán éppen itt, az Adria ma Horvátországhoz tartozó egyik szigetén, Korčulán született a nagy utazó és kalandor, Marco Polo, aki a 13. században az európai emberek számára felfedezte Kínát. 24 évig tartó kalandozásairól a távoli vidékeken útikönyvet írt. Abban a korban ez az útleírás volt az egyik legnépszerűbb mű Európában.

 

A horvát konyha

Aki a horvát tengerparton üdül, válogathat a halételekben. A sokféle tengeri herkentyű közt kagyló, rák, de még rusnya tintahal és polip is kerülhet a tányérjára. Roston, olajban sütve vagy salátában − állítólag − valamennyi nagyon finom és egészséges.

 

  

 

Tudtad?

Horvát faluk Szlovákiában és Magyarországon is vannak. Első horvát lakóik még a török hódítók elől menekültek a korábbi századokban, s itt, a békésebb tájakon telepedtek le.

Opatija − magyar nevén Abbázia − nagyon elegáns fürdőhely az Isztriai félszigeten. Egykor csupa előkelőség járt ide nyaralni, köztük hírességek, művészek, királyok, még maga a császár, Ferenc József is.