Aki kicsit is jártas a képregények világában, annak nem lehet meglepő, hogy sorozatunk második része természetesen Gotham City védelmezőjéről, a bűn elszánt és kér lelhetetlen üldözőjéről, a bűnözők rémálmáról, a köpenyes igazságosztóról, a Denevéremberről szól.

 

Batman

Batman ugyancsak veteránnak számít a képregények világában. Alakját a két szerző, Bob Kane és Bill Finger még 1939-ben találta ki. A Superman képregények sikerét alapul véve dolgozták ki a Denevér figuráját. Jelentős különbség viszont a kettő között, hogy Batman nem rendelkezik emberfeletti erővel és képességekkel.

 

  

 

A történet

A történet szerint Batman a mindennapi életben egy Bruce Wayne nevű gazdag és rendkívül művelt milliárdos, Gotham nevű város megbecsült polgára, a Wayne-művek tulajdonosa és vezetője. Szülei rablógyilkosság áldozatává váltak, ezért Bruce már gyerekkorában elhatározta, hogy egész életében a bűn ellen fog harcolni. Felnőttként aztán testi erejét, tudományos ismereteit, vagyonát, nyomozói képességét felhasználva, éjszakánként denevérruhában járja Gotham City utcáit, hogy megtisztítsa a bűnbandáktól, gengszterektől.

 

  

 

Batman felszerelése

Bruce Wayne egy villában lakik Gotham City közelében. Itt van rejtekhelye, a Denevérbarlang, ami Batman főhadiszállása. Wayne itt és a Wayne-művekben kísérletezi ki a bűn üldözéséhez szükséges eszközeit. Az egyik legmeghatározóbb ezek közt természetesen az öltözéke: a denevér kinézetét idéző köpeny, a fekete-szürke ruha a sárga-fekete denevér emblémával, a számos eszközt rejtő öv, az arcot takaró, hegyes fülekkel kiegészített csuklya. Fontos elem, hogy a denevérember mindig kesztyűt visel, hiszen ujjlenyomata könnyen felfedhetné valódi személyét. A legismertebb eszköze a különleges fegyverekkel és eszközökkel felszerelt, villámgyors Batmobile.

 

  

 

  

 

A társak

A denevért bűnüldözői munkájában többen is segítik. Ezek közül kiemelkedik Alfred, a Wayne-villa inasa. Az inas azon kevesek közé tartozik, akik tisztában vannak Batman valódi lényével. Ő tartja karban a denevérember roppant fegyverarzenálját, sérülései alkalmával ellátja a sebeit, és nem egyszer megmenti az életét. Alfredhez hasonló kulcsszereplő még Robin, aki hű társként sokszor segíti Batman nyomozásait. Feltűnik olykor Batgirl, a szintén segítő női igazságosztó, továbbá a gothami rendőrségnél dolgozó nyomozó, James Gordon, aki fontos információkkal látja el a denevérembert az ügyek felderítése közben.

 

 

Az ellenfelek

Gotham City csúcsbűnözői főleg azok, akikkel a denevérembernek dolga akad. Ezek a fura, de nagyon okos és végtelenül gonosz figurák többnyire olyan terveket eszelnek ki, amelyek célja hatalmas pénzösszegek vagy a város feletti hatalom megszerzése. Akad viszont olyan is, aki egyszerűen csak bosszúból a város elpusztítására tör. A legismertebb bűnözők többek között a kegyetlen humorú, szuperintelligens Joker, a torzszülött, de szintén rendkívül agyafúrt Pingvin, a rendszerint zöld öltönyben megjelenő, rejtvénymániás Rébusz, az eredetileg a gothami bűnözők ellen harcoló, de később gonosz gengszterré váló Kétarc, az őrült tudós Mr. Fagy és a bűbájos tolvaj, Macskanő.

 

 

A filmek

A Batman képregényekből az utóbbi 30 évben összesen nyolc önálló mozifilm készült. Hősünk ezenkívül számtalan rajzfilmben szerepelt, s még egy tévésorozatban is, amely rendkívül népszerű volt.

 

Érdekességek

Az évtizedek alatt előfordult, hogy a két klasszikus szuperhős, Batman és Superman története összefonódott. A Wayne-művek ugyanis megvásárolta a Daily Planet című újság kiadóját, így Bruce Wayne, tehát Batman a szerkesztőségben a főnöke lett Clark Kent újságírónak, vagyis Supermannek.

Batman népszerűségét bizonyítja, hogy maszkját egy időben még tejesdobozból is ki lehetett vágni. Ahogyan a képen is látható, a doboz oldalát kellett a megfelelő formájúra vágni és máris kész volt az álarc. Persze, hogy a tej miatt néhány órán belül milyen szag áradhatott a maszkból, azt talán jobb nem elképzelni.