Májusban rengeteg virág nyílik. Tele van finom illatukkal a kert, a mező, a rét, az erdő. De tudod, hogy sok virágnak, szárának, levelének vagy akár a növény gyökerének gyógyító hatása is van? A gyógyszergyárakban orvosságot készítenek belőlük. Némelyikük gyógyhatását pedig már évezredek óta ismerik és hasznosítják az emberek.

A régi emberek több ezer növény gyógyhatását ismerték. S nemcsak gyűjtögették őket erdőn-mezőn, hanem némelyiket termesztették is. Úgy tudjuk, az ókori rómaiak voltak az elsők ebben, ők termesztettek először növényeket gyógyászati célra. De korábban már az egyiptomiak is feljegyeztek több száz gyógymódot különféle növényekkel. Az ókori kínaiak pedig műtéteket is végeztek, amelyek során növényfőzeteket alkalmaztak.

A kamillát székfűnek és pipitérnek is nevezik. A legismertebb gyógynövények egyike. Szárított virága szinte minden háztartásban megtalálható. Teát főzünk belőle, amikor meghűlt és köhög valaki a családban, mert tisztítja a légutakat, gyulladásgátló és nyugtató hatása van. Párlatával inhalál a náthás ember. Kiváló baktériumölő, ezért sebek gyógyításra is használják. Mezőkön, útszéleken, parlagon hagyott földeken fordul elő nagy tömegben. Virágát májustól augusztusig lehet gyűjteni, amikor a fehér szirmai vízszintesen állnak.

 

  

 

A levendulának főleg az illóolaját használják gyógyításra. Nyugtató hatása segíti az alvás előtti ellazulást és az alvást. Fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása is jól ismert. Június elejétől július végéig virágzik a kertekben és az ültetvényeken. Virágát frissen vagy szárítva hasznosítjuk.

A bodza út mentén, erdőszéleken, kertekben, városi parkokban mindenütt megtalálható. Májusban virágzik. A bodzavirág teája izzasztó hatású, ezért megfázás ellen kiváló szer. Mandula- és torokgyulladás ellen régebben tejjel leforrázva itatták a beteggel.

 

  

 

A cickafarkról rétek, legelők, útszélek, erdők növényzetében rábukkanva azt hinnénk, hogy gyomnövény. Holott kiváló gyulladáscsökkentő, görcsoldó, fertőtlenítő és vérzéscsillapító hatását régóta ismerik és hasznosítják az emberek. Köhögésnél inhaláláshoz is ajánlják. Júniustól késő őszig nyílik, teljes virágzásukban kell a fehér virágfejeket gyűjteni.

A hárs tölgyesek, ártéri ligeterdőkben és parkok terebélyes fája. Virágának bódító illata júniusban betölti a levegőt. A virág forrázata megfűléses betegségek, főleg köhögés ellen, fürdővízbe nyugtatóként és bőrápolószerként is kiváló. 

 

 

A bojtorjánt bogáncsnak is nevezik, hibásan. A bogáncs minden része szúrós, a bojtorján nagy lapulevelei nem azok. Útszélek, folyópartok növénye. A gyökerének van gyógyhatása, ezt kell gyűjteni. Szárítva vértisztítóként, izzasztószerként, reuma és bőrbetegségek kezelésére is alkalmazzák.

 

Tudtad?

A legjobb gyógyhatása a frissen szedett gyógynövényeknek van. De nem mindegy az sem, hogy mit mikor gyűjtjük. A gyökereket tavasszal és ősszel, a leveleket virágzás előtt vagy alatt. A virágokat a virágzás kezdetekor vagy a teljes virágzáskor lehet gyűjteni, a termést pedig a teljes érés idején.

 

Feladat

Keress a környéketeken olyan növényt, amelynek köztudottan gyógyhatása is van!