Februárban még havazik, éjszakánként kemény fagyok is lehetnek, de a hó- és jégtakaró alatt mifelénk ilyenkor már ébredezik a természet. Nem így a zord északi tájakon, ahol hosszú a tél, tavasz szinte nincs is, és a nyár alig néhány hétig tart. Az itt élő állatoknak bizony még sokáig várniuk kell a jó időre.

A pézsmatulok nem ijed meg még a sarki hidegtől sem. Többrétegű, vastag szőrbundájában a hosszan tartó, akár -50 fokos hideget is elviseli. Ha jeges szél fúj, a csorda tagjai egymás felé fordulnak, és a leheletükkel melegítik egymást. A zord vidéken egyedül az élelemhiány okozhatna gondot számukra, ám ha elfogy a fű, a sás, de még egy kis zuzmót sem tudnak kikaparni a hó alól, akkor a csorda vándorútra indul. Hatalmas területeket járnak be Grönland, Kanada és Alaszka partvidékein.

A sarki róka tömött, hófehér téli bundája egészen beleolvad a környezetébe, így ellenségei, pl. a jeges-medvék nehezen veszik őt észre. Nyáron a bundáját szürkésbarna, könnyebb öltözetre cseréli, s a jó idővel igyekszik zsírpárnát is növeszteni alá a szűkös téli napokra.

 

  

 

Az alaszkai fehér farkasok, ahogy nevük is jelzi, az alaszkai tundra lakói. A kopár, fátlan vidéken olykor növényi eledellel is beérik, bár szürke, erdőlakó rokonaikhoz hasonlóan ők is kitűnő vadászok. Jól szervezett csapatmunkával képesek elejteni akár egy rénszarvast vagy egy hatalmas pézsmatulkot is. Dús bundájuk egész évben a havas tájhoz alkalmazkodva hófehér.

A rénszarvas az északi vidékek nagy területein elterjedt, a sarkvidéki népek tenyésztik is Oroszországtól kezdve Skandinávián és Grönlandon át Alaszkáig mindenütt. Húst, tejet ad, és kiváló igavonó állat. Vadon néhol erdőben él, másutt a tundra lakója. Amikor megjön végre a nyár, csordái a hidegebb északi tájak felé vonulnak. Nem várják és nem szeretik a jó időt!

 

  

 

A fehérfejű rétisas Alaszka, Kanada és az Egyesült Államok északi részein él. A gyönyörű tollas az utóbbi országnak a címerében is látható. A tengerpartok vidékét, az olyan tájakat kedveli, ahol nagy, nyílt vizek, tavak, folyók vannak, tele hallal. Erős karmaival egyszerűen kiragadja zsákmányát a vízből. A hideg hónapokban nagy csapatai téli szálláshelyeken gyülekeznek, főleg olyanokon, ahol ebben az időben ívnak a lazacok.

Az oroszlánfókák az északi hideg vizekben, Kanada, Kamcsatka, Oroszország partjainál élnek. Ők minden bizonnyal várják a nyarat, hiszen a nyár náluk a nász ideje. Nagy tömegekben lepik el ilyenkor a partokat. Kicsinyeiket is a szárazföldön hozzák világra, és ott nevelgetik őket közösen a fókaóvodákban.

 

 

Tudtad?

A rénszarvas csülkei különösen szélesek, így az állat lába nem süllyed bele a hóba vagy a mocsárba.