Nagy a hideg, sok a hó januárban. A természetben ennek bizony nem minden állat örül, s igyekszik védekezni a tél megpróbáltatásaival szemben. Némelyik gondol egyet, és elköltözik melegebb vidékre. Mások jó meleg téli bundát vesznek. Megint mások pedig úgy vélik, legegyszerűbb, ha átalusszák a kemény téli napokat.

A hörcsög egész nyáron és őszön serényen dolgozott. Vagy 20 kg gabonát halmozott fel a föld alatti járataiban. De semmit nem bíz a véletlenre, hiszen ki tudja, milyen hosszú lesz a tél! Jó lesz takarékoskodni! Amint hidegre fordul az idő, elvonul aludni. Teste megdermed, és még levegőt is csak öt percenként vesz. Viszont hetente egyszer mégis felébred, és eszik néhány falatot a készletéből.

A denevér, miután az őszi szép napok elmúltával a lepkék, bogarak, pókok, szúnyogok is mind eltűntek, hiába repkedne egész éjszaka, egy falat zsákmány nem sok, annyi se akadna a fogára. Októbertől áprilisig ezért nem fárasztja magát, bent marad az üregében. Testét egészen lehűti, hogy a melegen tartására se kelljen energiát pazarolnia. A szívverése és a lélegzetvétele is ilyenkor lelassul. Tél közepén viszont, amikor kint nagy a hideg, és az ő ürege is lehűl, kénytelen változtatni a helyzetén, és átköltözik egy megfelelőbb szálláshelyre.

 

 

A mormoták a legnagyobb téli alvók. Fél éven át alusznak föld alatti üregeikben a magashegyek felső régióiban, ahol már fák, bokrok se nőnek, és nagyon zord az időjárás. A család összebújik a puha fészekben, hogy melegítsék egymást. Fél éven át semmit sem esznek, s mire kitavaszodik, jól lefogynak. Aztán igyekezhetnek, hogy a magashegyekben rövid nyár alatt mégis meghízzanak, és vastag bundában, kövéren átvészeljék a következő telet.

A mókus rengeteg ennivalót, mogyorót, makkot, gyűjt télire. Készleteit több raktárhelyen halmozza fel. Télen aztán időnként, amikor felébred a szunyókálásból, rájuk jár eszegetni. Ő nem alszik igazi téli álmot, de nagyon takarékosan, sokat pihenve, szunyókálva éli át a kemény téli hónapokat.

 

 

A vadon élő állatok számára a legnagyobb gond télen, hogy nincs elég ennivaló. Gyötri őket a hideg, de még rosszabb, hogy nem jutnak hozzá a szokásos élelemforrásaikhoz, hiszen hó borít mindent, az apró rágcsálók, rovarok elbújtak, a növények elszáradtak, nincs gyümölcs, makk, mogyoró az ágakon. Ám a szervezetük jelezte ezt már nekik jó előre, s felkészültek: élelmet raktároztak az odújukba, zsírpárnát növesztettek még az ősszel, és most, a zord napokban ráadásul energiatakarékos üzemmódra állítják át magukat. Az észak-amerikai kontinensen élő fekete medve például a földbe váj üreget, és oda húzódik be télen a hózivatarok elől. Csak ha igazán nagy a hideg, akkor vonul téli álomra.

 

Feladat

A nagyon mélyen és sokat alvó ember alvását egy állatéhoz szoktuk hasonlítani. Melyik ez az állat? Fejezd be a szólást! Alszik, mint a ...