Volt egyszer egy sűrű, sötét, öreg erdő. Ebben az erdőben mindenféle gomba nőtt. Egyszer a gombák elhatározták, hogy királyt választanak maguknak. Igen ám, de kit? Kieszelték, hogy maga az erdész legyen a királyuk!

Ám az erdész ezt mondta:

– Köszönöm, de nekem egyéb dolgom van az erdőben. Meg túl nagy is vagyok hozzátok.

Ezután a nyulat kérték meg a gombák.

– Én szeretek ugrándozni, futkározni, a gombakirálynak folyvást egy helyben kell állnia, méghozzá egy lábon. Hova tegyem akkor a másik három lábamat? – mondta a nyúl.

Újra összeültek a gombák tanakodni. Végül úgy döntöttek, hogy közülük való legyen a király. No de melyik gomba a sok közül? A rókagomba? A csiperke? Vagy a pöfeteg?

– Én! – kiáltotta a légyölő galóca. – Senkinek nincs ilyen gyönyörű piros kalapja. És nekem mindenki engedelmeskedni fog, mert mindenki tudja, hogy a mérges gomba veszedelmes.

– Éppen ezért nem lehetsz a király! – intették le a többiek.

Ekkor egy fa alatt megpillantották a barna sapkás, egyszerű, sose hivalkodó vargányát, aki mindig mindenkinek csak örömet szerzett.

– Ő a legméltóbb! – kiáltozták a gombák.

Így lett a vargánya a gombák királya.

 

Lengyel népmese nyomán

 

Bol raz jeden hustý, tmavý les. V tomto lese rástli všelijaké huby. Raz sa huby rozhodli, že si zvolia kráľa. Lenže koho? Vymysleli, že kráľom by mohol byť sám horár.

No horár povedal:

– Ďakujem, ale v lese mám dosť práce. A som pre vás aj príliš veľký.

Potom huby poprosili zajaca. 

– Ja rád poskakujem, rád behám. Kráľ húb musí stáť na jednom mieste, ešte k tomu na jednej nohe. Kam si dám zvýšné tri nohy? – povedal  zajac.

Huby sa opäť zišli, aby sa poradili. Nakoniec sa rozhodli, že si zvolia kráľa z vlastných radov. Lenže koho vybrať spomedzi toľkých húb? 

Kuriatko? Šampión? Prášnicu?

– Mňa! – vykríkla muchotrávka. – Nik nemá taký krásny červený klobúk. Mňa každý počúvne, lebo každý vie, že jedovatá huba je nebezpečná.

– Práve preto nemôžeš byť kráľovnou! – búrili sa ostaní.

V tej chvíli si  všimli pod stromom nenápadný dubák v hnedom klobúku, ktorý prinášal každému len potešenie.

– On bude najlepší – vykrikovali huby.

Tak sa stal dubák kráľom húb.

 

Na námet poľskej ľudovej rozprávky

 

Slovník/Szótár

hubagomba

kráľ király  

horárerdész

leserdő

vymyslieť kitalálni, kieszelni

poskakovaťugrándozni

zvyšný maradék

poradiť satanácskozni

jedovatýmérgező

 

Feladat

Olvasd el a mesét először magyarul, aztán szlovákul. A szlovák szövegben nézd meg az ismeretlen szavakat. A jelentésüket próbáld kitalálni a magyar meseszöveg alapján. Ha nem megy, fordulj segítségért a szótárhoz.

 

Fordította Szigeti Éva

 

Balázsy Géza rajza