A növények között is vannak haspókok. Nem érik be a talajból felszívott tápanyagokkal és a napsugarakkal, mint más, rendes növények. Nekik hús is kell! Mint az állatok közt a húsevőknek. Ők a húsevő növények. De miért ilyen telhetetlenek? És egyáltalán? Hogyan esznek húst, amikor nincs is foguk a rágásra, nincs gyomruk az emésztéshez, de még karjuk, lábuk se, hogy meg tudnák ragadni vele az áldozatukat.

Különös lények a húsevő növények. Növények kétségtelenül. A talajból táplálkoznak, ásványi anyagokat, vizet szívnak fel a gyökereikkel, mint minden növény. De olyan helyen élnek – mocsaras, lápos vidéken vagy a trópusok esőerdeiben –, ahol a talaj tápanyagban nagyon szegény, ezért kénytelenek más forrás után is nézi. Vagyis a szükség viszi rá őket arra, hogy a körülöttük repkedő, mászkáló apró rovarokat, hangyákat, hernyók, levéltetveket, sőt békákat, egereket levadásszák.

Feltűnően színes virágukkal, illatukkal vagy a leveleiket borító ragacsos nedv csillogásával vonzzák magukhoz a zsákmányt. Amint az hozzájuk ér, beszippantják, összezárulnak, rácsapódnak a levelek, vagy a ragacsos anyagba beleragad az áldozat, s nem szabadul többé. A növény emésztőnedvet bocsát rá, és felszívja belőle a számára szükséges tápanyagokat.

 

  

 

A Vénusz légycsapója a legismertebb húsevő növény. Levelei kagylóhoz hasonlítanak. A végükön levő hosszú tüskék termelik az édes nektárt, és csábító illatot árasztanak. Ennek nem tudnak ellenállni az apró rovarok. Amint megérintik a növényt, a tüskék összezáródnak, és a szegény kis rovar máris foglyul esett. Ez a húsevő Észak-Amerikában őshonos.

A közönséges rence a kevés nálunk is előforduló húsevő növények egyike. Vízinövény, gyökerek nélkül lengedezik a mocsarak, tavak vizében. Apró rákokat, víziállatokat fogyaszt. Nem illattal vagy nedvekkel vonzza magához az áldozatát, hanem a vízzel együtt egyszerűen beszippantja őt.

 

     

 

A kancsóka Délkelet-Ázsiában és Ausztráliában őshonos. Az illata a kancsó formájú tölcséres levél mélyéből árad. A húsevő növények némelyik fajtája viszont manapság lakásokban is megtalálható. Ha megfelelően gondozzák őket, akár virágot is hoznak. Jó esetben pusztítják a legyeket.

 

Tudtad?

Ha nagyobb zsákmány kerül a húsevő növény csapdájába, akár néhány hétig is eltart, amíg a növény megemészti. Addig zárva tartja a csapdáját. Csak akkor nyitja ki megint, mikor újra zsákmányra vár.