Kedves Illemanók! Itt az év vége, búcsúzunk. Remélem, sok illemszabályt jól megtanultatok és közben jól szórakoztatok az akadémiánkon. Én mindenesetre nagyon büszke vagyok rátok. Az év folyamán ugyanis gyakran figyeltelek benneteket az utcán, étteremben, buszon, vonaton, strandon, állatkertben.

 

Úgy látom, kitűnően megértettétek és magatokévá tettétek a szép és illő – sokszor hasznos – viselkedés alapjait. Ezért jutalmul most, az utolsó alkalommal csak játszani fogunk.

 

Mi nem való a tengerbe?

A nyáron bizonyára sokan eljuttok majd a tengerhez. Csodás lesz úszni a hűs habokban, napozni a meleg homokban. A búvárkodás is nagyszerű dolog, főleg ha nem akad bele az ember folyton a tengereket is ma már egyre inkább elöntő szemétbe. Ti persze nyaralás közben sem fogtok szemetelni, a strandon is tudjátok majd, mi a megfelelő viselkedés. De nézzük csak, mi mindent szórtak szét maguk körül mások ezen a vízparton! Keressétek meg a képen azokat a tárgyakat, amelyek nem valók a tengerbe! Hányat találtatok?

 

 

Mi való az étteremben?

Panír főszakács nemcsak mesterien főz, de ő az előkelő öt cubákos étterem tulajdonosa is. Rengeteg a dolga és a gondja. Ám boldog, ha a vendégek jóízűen elfogyasztják és megdicsérik a főztjét, és rettentően bánatos, ha egy gyerek nem tudja, mi az illő viselkedés az éttermében. Mikor örül és mikor szomorkodik Panír mester?

 

 

És végül: ha jól oldottátok meg a feladatokat – amiben biztos vagyok –, íme, itt az OKLEVÉL arról, hogy sikeresen elvégeztétek az Illemanó Akadémiát, és ismeritek az illő viselkedés alapszabályait. Már csak a neveteket kell ráírni a lapra. Gratulálok!

 

 

A szerző rajzai