Elérkeztünk az utolsó előtti leckéhez. Huss! Ilyen gyorsan suhant el a 2017/2018-as iskolai év, és itt a nyár, itt a vakáció, lehet strandolni, fürödni, hiszen nyári meleg van. De hoppá! Itt sem csak móka és kacagás a élet, itt is vannak szabályok, amelyeket illik, sőt saját biztonságunk érdekében fontos betartani.

  

Ne tolakodj!

Hurrá! Van szabad hely a gyepen! Vagy még sincs? Ha hirtelen kitör a kánikula, hétvégén mindenki rohan a vízpartra. A strandok ilyenkor zsúfolásig megtelnek. Már a belépőjegyért is sorba kell állni. Ha nem érsz ki időben, nem találsz szabad napozóágyat, de akár egy négyzetméternyi szabad helyet sem a gyepen a plédednek. Mit teszel? Ügyeskedsz, erőszakoskodsz a sorban? Teszel róla, hogy valaki cucca véletlenül lesodródjon egy napozóágyról, és a felszabadult helyet gyorsan elfoglalod? Erővel bepréseled a plédedet két másik közé? Nos, a strandon is érvényes az illemszabály, hogy nem tolakszunk. Várd ki, míg sorra kerülsz a csúszdánál, büfénél, a fagyisnál, bármennyire is türelmetlen, éhes vagy szomjas vagy. Hiszen van időd, azért vagy itt! Meg azért, hogy pihenj, sportolj és jól érezd magad. És ugyanezért vannak itt mások is.

 

 

Ne szemetelj!

A strandon erre is különösen ügyelni kell. Hiszen itt szinte mindenki folyamatosan eszik. Ha nem használnák a szemétkosarakat, délutánra főtt kukorica csutkája, dinnyehéj, üres falkonok, papírzacskók, elhasznált szalvéták garmadája borítaná a gyepet. Amikor pedig hazakészülődsz, ne rázd a pokrócodat másokra, hanem vonulj vele távolabbra, és ne hagyj magad után szeméthalmokat!

 

 

A medencében

A medencék mellett mindenütt vannak zuhanyzók. Sok helyen tábla is figyelmeztet, hogy a medencébe lépés előtt zuhanyozz le. Erre nemcsak higiéniai okból van szükség. A saját biztonságod miatt is fontos, hogy a napon felhevült tested ne azonnal merüljön el a medence hideg vizében, hanem kapjon egy pici időt az átállásra. Ha gyakorlott és biztos úszó vagy, mehetsz a mély vízbe, ha nem, marad a derékig érő. Soha ne kockáztass! Akkor se, ha tudod, minden strandon van úszómester, aki figyeli a medencében lubickolókat, és a bajba jutónak azonnal a segítségedre siet. Csak a kijelölt helyről ugorhatsz a vízbe! Ha máshol is próbálkozol, azonnal sípol az úszómester. Mert eltörhet a lábad, beverheted a fejed, és sérülést okozhatsz másoknak is.

 

 

Ne hangoskodj!

Itt aztán különösen fontos, hogy ne kiabálj a mobilodba, zenét is inkább csak fülhallgatóval hallgass. Hiszen nagy a zsúfoltság, sokan vagytok kis helyen! Gondolj bele! Ha a közeledben valaki pl. olyan zenét hallgatna nagy hangerővel egész nap, ami éppen nem a te kedvenced, hogy éreznéd magad? Inkább odébbcuccolnál a törülköződdel.

 

 

Minikvíz

Ki tudod választani a helyes válaszokat?

 

Labdázni szeretnél a barátaiddal a homokos vízparton. Mire kell vigyáznod?

Arra, hogy a táskádban legyen nasi, hiszen labdázás után nagyon meg fogsz éhezni.

Legyen nálad cserelabda, ha esetleg egyet elvinne a víz.

Elég hely legyen a napozók és köztetek, nehogy valakire ráessen a labda.

 

A medencében valakit véletlenül lefröcsköltél. Mit teszel?

Nem törődsz vele, hiszen ő is úgyis vizes.

Elnézést kérsz, és ezután jobban vigyázol.

Még jobban lefröcskölöd, hátha kedve támad egy kis fröcskölős csatához.

 

A szerző rajzai