Micsoda véletlen! Éppen a gyereknapon volt 2018-ban a Duna Menti Tavasz zárónapja Dunaszerdahelyen. Kétszeresen is ünnepelhettek hát azok, akik részt vettek a seregszemlén, és mindenkinek járt a hármas fagyi. A közönségnek is persze, de legelsősorban azoknak – ne sajnáljuk tőlük a dicsőséget! –, akik gyémántsávosok lettek.

Aztán meg az aranysávosoknak, az ezüstöseknek, a bronzosoknak, a külön- és mindenféle más díjasoknak. Nem is soroljuk tovább, hiszen csak a színpadra lépők voltak vagy ötszázan. Hát még akik a háttérben dolgoztak, segítettek, tanítottak, szerveztek, a tanító nénik, bácsik, anyukák, apukák!

 

  

 

  

 

A közönség sajnálhatta, ha nem nézhette végig mind a 27 előadást. Ilyen kiváltságos helyzetben azonban talán csak a zsűri volt. Vagy még az sem, hiszen más bírálók értékelték a színjátszók és mások a bábcsoportok előadását. De az biztos, hogy senki sem unatkozott a négy nap alatt, mert nagyon sokféle mesével és történettel érkeztek az idén a csoportok a Mesevárosba. Volt sok állatmese, volt bibliai történet, Mátyás király több ízben is megjelent a színpadon, igaz, Ludas Matyi meg Andersen rút kiskacsája is kétszer. Volt sokféle báb. A legmeglepőbbek kukából megmentett műanyag zacskókból, táskákból és zsákokból (vagyis újrahasznosított anyagból) készültek. Volt zenés és táncos előadás, volt viccelődés, sőt csúfolódás is bőven a színpadon. (Hát még a kulisszák mögött! Képzelem!) Délutánonként koncerteken, kézműves programokon lehetett lazítani. És a sok pazar dolog tetejébe még az időjárás is kedvezett. Hétágra sütött a csallóközi nap az idén a fesztiválozókra.

 

Angyal Sándor fotói