Muki anyukája óriási kosár zöldséggel és gyümölccsel tért haza szombaton a piacról.

− Nem tudtam ellenállni! Olyan szép ez az eper! De a hagyma meg a retek is! Nézd csak! Vettem még almát, citromot, brokkolit, sárgarépát és karfiolt. Ebédre rakott karfiol lesz!

− Látom… − sóhajtott Muki nem túl lelkesen. – És mi lesz a megígért túrós lepénnyel meg palacsintával?

− Hmmm… Az a helyzet, hogy változott a terv – magyarázta Muki anyukája. – A doktor bácsi szerint naponta öt adag, azaz öt maréknyi zöldséget és gyümölcsöt meg kell enni, hogy egészségesek maradjunk. Lehetőleg mindig friss és hazai zöldséget, gyümölcsöt fogyasszunk, úgy mondta, és minél változatosabban, az idény szerintiek, vagyis azok közül válogatva, amelyek éppen érnek. A túrós lepényhez nem kell gyümölcs, se zöldség, ellenben fehér liszt, sőt cukor van benne!

− Jó, akkor legyen lekváros bukta meg lekváros palacsinta – javasolta Muki. – A lekvár gyümölcsből van, nem?

− Te kis ravasz! De igen, az is lehet. És mit szólnál a túrós palacsintához friss eperrel?

− Benne vagyok! – örült meg Muki, és rögtön meg is evett vagy három szem szép epret.

 

Az eper a legkönnyebben emészthető gyümölcs, de sokan allergiásak rá. A piros bogyós gyümölcsök erősítik szervezetünk ellenálló képességét. A sárga és narancssárga gyümölcsökben sok az A-vitamin, amire pl. nagy szükségünk van  szemünk egészsége, a jó látás végett. Az alma és a körte rostban gazdag, segíti az emésztést.

 

 

Gyümölcssaláta négy főre

 

Hozzávalók:

600 g gyümölcs (lehet egyféle, például csak eper vagy barack, illetve többféle, pl. alma-kivi-banán-narancs télen vagy eper-málna-szeder nyáron), 2 dl tejszín, 1 teáskanál porcukor, 2 dl almalé és néhány csepp citromlé.

 

A gyümölcsöket mosd meg és darabold fel, hámozni nem kell, de amelyiknek van magháza, azt távolítsd el belőle. Keverd össze egy nagy tálban az almalével és a citromlével, s tedd a hűtőbe egy órára. A tejszínt verd fel habbá a porcukorral. Tálaláskor a tejszínhabot halmozd a gyümölcs tetejére. Apróra vágott mentalevéllel díszítheted is.

 

Jó étvágyat!