Azokról a virágokról lesz most szó,amelyek tavasszal nyílnak a nagyi kertjében, az utcákat, pihenőhelyeket díszítik a településen. Ezek legtöbbje ugyanis olyan virág, amely őshonos a mi vidékeinken, vagy legalábbis már hosszú évszázadokkal ezelőtt megtelepedett és jól érzi magát nálunk.

 

A tulipán

Vadon is él nálunk, a Kárpát-medencében. A kertekben virító azonban nem a vad fajták leszármazottja. A kerti tulipánok elődei Kis-Ázsiából kerültek hozzánk a törökök révén, akik sok szép példányt kifejlesztettek a vad fajtákból. A török szultánoknak pedig szokása volt, hogy előkelő vendégeiknek tulipánhagymát ajándékozzanak. Így jutott el ez a kecses virág a török hódítások idején Európába, először a paloták pompás kertjeibe, onnan a falusi házak kiskertjeibe.

 

Az orgona

Az orgonát is először a törökök ültették a kertekbe, s tőlük került Európába. (Holott Európában ugyancsak őshonos növény!) Török nevéből származik a lila szó is több európai nyelvben. Bódító illatú virága fehér és lila színben pompázik májusban, éppen az anyák napja és a ballagások idején. Kedveli a meleget, és a szárazságot is elviseli.

 

  

 

A labdarózsa

Nagy, fehér, gömb alakú virágai májusban ámulatba ejtik a kert látogatóit. Az orgonával szinte egy időben nyílik. Hatalmas bokorrá is megnőhet, ha nem vigyáz a gazdája, és nem vágja vissza az ágait. Nem igényes növény, még a tavaszi fagyokat is jól tűri.

 

A pünkösdi rózsa

Nevét onnan kapta, hogy pünkösd idején virágzik. Bazsarózsának is mondják. Kínában már évezredekkel ezelőtt gyógynövényként is ismerték. A gyökeréből készült kivonatot ma ugyancsak használják különféle betegségek gyógyítására. Minden része mérgező, ezért otthon nem ajánlatos vele kísérletezni.

 

  

 

A nefelejcs

A mocsaras élőhelyek növénye, de a kertekben is igen elterjedt. Ahova betelepítik, mindenütt gyorsan elszaporodik. Az árnyékos helyet kedveli. Apró, kék virágai májusban tengerként borítják el a kertet.

 

 

A jázmin

Ezt a bódító illatú virágot az ókori Európában a görögök és a rómaiak már termesztették, krémeket, fürdővízbe való illatszereket készítettek belőle. Ma sem csak díszcserjeként pompázik a kertekben. Több országban a termesztésével is foglalkoznak, mert ez a szép, hófehér virág keresett alapanyag a parfümipar számára.

 

Kérdezz!

Miért nem illatos minden virág?

Nem mindegyik virág bízza a beporzás, megtermékenyítés munkáját a méhekre, legyekre, darazsakra, lepkékre. Némelyik ezt a szélre hagyja, a szél hordja szét a finom virágport egyik növényről a másikra. A rovarok viszont az illat segítségével találnak oda a növényhez. Vannak virágok, amelyek egészen erős, bódító illattal csalogatják a rovarokat. Ha az ilyet a szobába visszük, a fejünk is megfájdulhat tőle.

 

Feladat

Keress a környezetedben olyan tavaszi virágot, amelyikről tudod, hogy vadon élő fajtája is van. Járj utána, milyen gondozást igényel a kertben!