A víz a Föld felületén megtalálható egyik leggyakoribb anyag, az élet alapja. Ismerjük azokat az unalmas tényeket is, hogy bolygónk felületének több mint kétharmadát borítja, 100 °C fok a forráspontja, 0 °C fokon pedig megfagy. Megisszuk, fürdünk benne, jégkockát csinálunk belőle, főzünk és még egy csomó mindent csinálunk vele. Ha ennyi mindenre jó, akkor nyilván kísérletezni is érdemes a vízzel!

 

Ne feledd!

 

Ismét felhívjuk a figyelmet arra, hogy ha kísérletezel, lehetőleg legyen veled felnőtt, és ne vonja el a figyelmedet a kísérletről semmi. A kísérlet felülete (mondjuk egy asztal) legyen tiszta, és a kísérlethez szükséges eszközökön kívül ne legyen rajta semmi felesleges holmi. A kísérletezés néha kosszal és rendetlenséggel jár, így a művelet végeztével el is kell pakolni!

 

1. Szivárványhíd

Hozzávalók: 3 egyforma méretű pohár, víz, papír törlőkendő és némi ételfesték

Állítsd sorba a poharakat. A két szélsőt kb. kétharmadig töltsd fel vízzel, a középsőt hagyd üresen. A vízzel telt poharakat színezd meg két különböző színű ételfestékkel. Csavarj fel egy olyan méretű papírtörlőt, amelyiknek az egyik vége belemerül a bal oldali pohárba, a másik pedig elér az üres középső pohár fenekéig. Ismételd meg a műveletet a jobb oldali pohárral is. Innentől csodát fogsz látni, ugyanis a vízzel telt poharakból a folyadék meg fog indulni az üres pohár felé, és a színek is összekeverednek. A folyamat addig tart, amíg mindhárom pohárban ugyanolyan mennyiségű víz lesz. (A kísérlet megtekintéséhez kattints ide!)

 

     

 

2. Az étolaj nem keveredik a vízzel

Hozzávalók: 1 pohár, víz és étolaj

Önts a pohárba egyszerre étolajat és vizet. Várd meg, amíg megáll az összeöntött folyadék mozgása. Azt fogod tapasztalni, hogy a víz és az étolaj két egymás feletti, jól elkülöníthető részt képez, ugyanis a két folyadék képtelen összekeveredni. Ennek az az oka, hogy a víz részecskéi teljesen különböznek az étolajétól. Az előbbi szerkezete gömb alakú, míg az étolaj pálcika formájú részecskékből áll. Mivel az étolaj sűrűsége kisebb a víz sűrűségénél, ezért a pohárban a nagyobb tömegű víz lesz alul, a könnyebb olaj pedig felül.

 

      

 

Ennek a kísérletnek a továbbfejlesztett és látványosabb változatához használj két ugyanolyan méretű poharat. Egyiket vízzel, a másikat olajjal töltsd tele. Egy kártyalappal takard le a vízzel telt poharat, és fordítsd a másik pohár tetejére. Ha jól csinálod, nem fog sok víz kicsöpögni. Ha sikerült a művelet, óvatosan húzd ki a két pohár közül a kártyalapot. (Ha tartasz tőle, hogy kifolyik a víz, miközben felfordítod a poharat, miután lezártad a tetejét –­­ a képen látható módon – műanyagpalackkal is megpróbálhatod.) Azt fogod látni, hogy a két folyadék helyet cserél az előbb említett ok miatt, vagyis mert a víz sűrűsége nagyobb, tehát a víz nehezebb. Ha egy kis ételfestéket is öntesz a vízbe, még látványosabb lesz az amúgy is gyönyörű kísérlet! (A kísérlet megtekintéséhez kattints ide vagy ide!)

 

3. És mi a helyzet a tintával?

Hozzávalók: 1 pohár, víz, étolaj és tintapatron

Ezzel a kísérlettel érdemes vigyázni, mert ha mellémegy a tinta, annak otthon nem fognak örülni! A felállás nagyon hasonló az előző kísérlethez, így ha még nem öntötted ki a pohárból a két szinten elkülönülő étolaj-víz kombinációt, akkor csak a tintapatront kell használnod. Csepegtess tehát a pohárba egy kis tintát!

 

     

 

Csodás látvány, ahogy a tintacsepp egyben maradva lekúszik az olajréteg aljáig, aztán egyszer csak belecsobban a vízbe, és feloldódik benne. Magyarázat ehhez talán már nem is kell, hiszen az előző kísérletből érthető, hogy miért csak a vízben oldódott fel, és miért kúszott az olajréteg aljára és onnan a vízbe.

 

Jó kísérletezést!