Az állatok is járnak iskolába, hát persze! Igaz, náluk nem szeptemberben kezdődik a tanítás, és a legtöbbjük legtöbbet a saját szüleitől tanul. Az is igaz, hogy tudásuk javát a születésükkel együtt hozzák magukkal, nem fáradságos munkával, tanulással és gyakorlással kell megszerezniük (milyen jó nekik!).

Vannak viszont olyan állatok is, amelyek képesek sokat tanulni és fejlődni életük során. Hogy melyek ezek? Melyek a legokosabb állatok? Íme a toplista elejéről néhány igen okos állat! Előre jelzem, hogy a bagoly nincs köztük. Ő csak jelképe a bölcsességnek és okosságnak – legalábbis a régi görögöknél még az volt –, ki tudja, miért.

 

A holló

Úgy tartják, az egyik legintelligensebb madár a Földön. Hihetetlenül találékony a táplálék megszerzésében. Megfigyelték például, hogy ha bőven jut ennivalóhoz, a felesleget elrejti szűkösebb napokra. Akár egészen messzire is elviszi, és később is emlékszik rá, hova dugta. De a társait is megfigyeli, és arra is emlékszik, ők hova rejtették az élelmet. Adódó alkalommal aztán képes ellopni tőlük. A fiatal hollók játszani is tudnak. Csúszkálnak a havon, bukfenceznek a levegőben, még a farkasokkal is fogócskáznak. Nézd meg ezt a videót itt, nagyon vicces!

 

  

 

A delfin

Igen nagy méretű az agya és összetettebb, bonyolultabb még az emberénél is. Értelmi képességét szokták az emberéhez és a csimpánzéhoz hasonlítani. Csettintő, csattogó ultrahangokkal beszélget a társaival, egy másodperc alatt 800 hangot is képes kibocsátani. Amikor a delfinek találkoznak, bemutatkoznak egymásnak, ilyen hangsorozattal mondják meg a nevüket, és azonosítják egymást. Nagyon játékosak, és barátkozók az emberrel is. Erről a delfináriumok látogatói könnyen meggyőződhetnek. Hajótörötteket is megmentettek már delfinek, ami ugyancsak a nagyfokú intelligenciájukat bizonyítja.

 

Az elefánt

Ezek a lomha, hatalmas állatok is egészen leleményesek, természetesen elsősorban a táplálékszerzésben. Képesek sárral bekenni a nyakukba akasztott csörgőt, hogy az elnémuljon, és a gazdák ne vegyék észre, amikor lopni mennek a banánföldjükre. Az ormányukat gyakran úgy használják, mint mi a kezünket. Még az ecsetet is megragadják vele, és festenek. Nagyon okosak és tanulékonyak. Ezért végeznek évezredek óta sokféle munkát és szolgáltatást az embernek. Indiában ma is használják őket a fakitermelésben, rönkök cipelésében, de még látványos templomi felvonulások alkalmával vagy akár a turisták szállításához is.

 

  

 

A disznó

Ki hinné, a háziállatok közt a disznók a legokosabbak! Legalábbis egyes szakvélemények szerint még a kutyánál is intelligensebbek. Rendkívül cselesek, társaikat is be tudják csapni, csak hogy ők maguk több ennivalóhoz jussanak. De együttműködni is képesek. Például ketten összefognak, és addig ügyeskednek, míg az óljuk kallantyúját ki nem nyitják. A legokosabb köztük a többiek ólját is képes kinyitni, és kiszabadítja a társait. Gyorsan tanulnak. Olyan mutatványokat is elsajátítanak, mint például a hulahopp karika átugrálása. Franciaországban arra is megtanítják őket a gombászok, hogy az erdőben kiszagolják a földben rejtőzködő szarvasgombát, ami igen drága csemege az éttermekben.

 

A kutya

A legokosabb háziállat szerintünk persze mégiscsak ő, a kedvenc. Nem kell magyarázni, minden gazdi tudja, milyen sokféle dologra megtanítható a kutyusa. Ráadásul ő azért igyekszik jól teljesíteni, hogy a gazdájának kedvében járjon. Meg akar felelni a gazdi elvárásainak. A disznókat ezzel szemben legfőképpen az ennivaló ösztönzi a tanulásban.

 

Kérdezz!

Miért a kutya a kedvenc háziállat?

A kutya évezredek óta él az ember mellett. Ennyi idő alatt az ember leghűségesebb társává és legjobb segítőjévé lett. Őrzi a házat, tereli a nyájat, nyomoz, kihozza a vízből a lelőtt vadkacsát, a magas hegyekben hegyimentőként is szolgál. Tanulékonyságáért, magas intelligenciájáért és nem utolsó sorban a hűségéért ő viszi el a pálmát a kedvencek sorában.