Közeleg a karácsony és ilyenkor az emberek képeslapokat küldenek szeretteiknek, ismerőseiknek, barátaiknak. De vajon kinek jutott eszébe az ötlet?

Bizonyos Sir Henry Cole-nak. Történt ugyanis, hogy az említett derék angol nemes úrnak 1843 karácsonya előtt, rengeteg elfoglaltsága mellett nem maradt ideje személyes üdvözleteket írni. Ezért úgy döntött, hogy üdvözlő kártyákat fog nyomtatni. Így született meg az első karácsonyi képeslap. A képeslap feltalálójának mégsem őt tartjuk, hanem egy August Schwartz nevű német kereskedőt. Ő 1870-ben készítette el első képeslapját. 1878-tól már nagyüzemben készültek a lapok. A méreteket is egységesítették, így a karácsonyi képeslap 14 cm hosszú és 9 cm széles lett. Manapság már inkább sms-ben és e-mailen küldjük a virtuális képeslapokat, de azért az igazi továbbra is az, ami papírból van, és a postás hozza.

 

  

 

     

 

Az örökzöldek tisztelete már az ősi kultúrák világában is ismert volt. A téli napfordulóhoz (december 21.) kapcsolódóan már a görögök, rómaiak és kelták is fenyőággal, esetleg fagyönggyel díszítették otthonaikat. Ezek az ősi szokások fonódtak össze aztán az évszázadok folyamán Jézus születésének napjával, a karácsonnyal. Azzal kapcsolatban, hogy kinek jutott először eszébe karácsonyfát állítani, sokféle elképzelés létezik. Egyesek szerint a reformáció szellemi atyja, Luther Márton lepte meg gyermekét elsőként ezzel a kedves ajándékkal, más források szerint azonban az ötlet még korábbról, a 15. századból származik.

 

  

 

Az mindenesetre biztos, hogy a szokás német területen terjedt el először, és azt is biztosan tudjuk, hogy az 1600-as évek második felében már gyertyát is tettek az egyéb díszekkel (almával, dióval és ostyával) is ékesített fenyőfára. Az 1800-as években szinte egész Európában elterjedt a karácsonyfa állítás szokása, az európai kivándorlók pedig Amerikába is magukkal vitték ezt a hagyományt, így az az Újvilágban is gyorsan nagy népszerűségre tett szert. Ekkortól már a csillogó üveggömbök és karácsonyi figurák váltak a fenyőfa fő díszítőelemeivé, manapság pedig már a legtöbb helyen a nem túl biztonságos gyertya helyett is inkább LED fényfüzért szokás használni.

 

Tudtad?

A világ legnagyobb karácsonyfáját Olaszországban „állították” 1991-ben. A 650 méter magas és 350 méter széles alkotás persze nem fenyőből készült, hanem nagyteljesítményű lámpák ezreiből és sok-sok kilométernyi elektromos vezetékből.

 

     

 

A szaloncukor igazi hungarikum, csak magyarok lakta vidékeken használják a karácsonyfa díszítésére. A szaloncukor ősét francia cukrászmesterek alkották meg ugyan az 1300-as években, azonban karácsonyi édességgé és a karácsonyfák csillogó díszévé csak Magyarországon vált a 19. század végétől.