A Pongrácz Lajos Alapiskola Ipolyságon 2016-ban is meghirdette a Kék bolygó versenyt. A gyerekek versekkel, fogalmazásokkal, képzőművészeti alkotásokkal és különféle projektekkel kapcsolódtak be a rendezvénybe. Alább a legjobb munkákból közlünk válogatást.

 

A varázslatos víz

Volt egyszer egy ország, ahol folydogált egy varázslatos folyó. Aranyhalak lubickoltak benne. Ebben az országban mindig sütött a nap. Az is volt a ország neve, hogy Napsugárország. Ám a szomszédban, egy eldugott kicsi faluban sose sütött a nap. Az emberek mindig búskomorak és irigyek voltak.

Egy varázsló egyszer rájött Napsugárország titkára, ami a varázsfolyóban rejlett, és elátkozta a vizet. A ragyogó víz napról napra sötétebb lett, kezdett kihalni belőle az élet.

‒ Jaj, micsoda baj! ‒ keseregtek az ország lakói.

Egy  vízitündér nem nézhette tétlenül ezt a pusztulást. Volt egy testvére, Angyalszögi Ernő, aki nagyon okos ember hírében állt. Ő segített az ország megmentésében. Mindenki nagyon hálás volt Ernőnek és a tündérnek.

S hogy mi történt az irigy faluval? Senki nem tudja, mert arra senki sem volt kíváncsi.

 

Miből van az eső?

A Nap melege párologtatja a tengerek, folyók és tavak vizét. Kiszívja a nedvességet a talajból és a növényekből is. Ez a nedvesség icipici cseppek formájában az ég felé száll. A felmelegedő apró vízcseppek aztán felhővé tapadnak össze. Ha már nagyon kövérre hízik a felhő, kiengedi magából a vízcseppeket. Erre mondjuk, hogy elered az eső. Az eső aztán visszafolyik a tengerekbe, folyókba, tavakba.

 

 

A vizet szennyező emberek

Egy család egyszer elment piknikezni a tó partjára. A felnőttek elpakolták a tányérokat, míg a gyerekek beledobálták a szemetet a tóba. Egyszer aztán észrevették, hogy a víz már nagyon piszkos. A vízcseppek is érezték ezt, és nagyon dühösek lettek. Elmentek a legközelebbi felhőhöz, és elkezdtek ugrálni rajta. És akkor eleredt az eső. A család még mindig a tóparton piknikezett. A vízcseppek megcsiklandozták a felhőt, ami villámokat okozott. A család ekkor végre hazament. A vízgyerekekek ezután kitisztították a tavat.

 

A Föld

 

Ez itt a Föld!

Ne feledd,

védd a környezeted,

legyen tiszta az életed!

 

A természet védelme

életünk jövője,

Ha a Földre nem vigyáztok,

hol élnek majd az unokáitok?